23.12.2008. / 10:12

Autor: Hrvoje Šimičević

Panika među srpskim političarima: Stranke protiv predsjedničke kandidature Vlade Divca

"Rijetko tko bi bio lošiji od Tadića, a uz to Divac i bolje igra košarku od sadašnjeg predsjednika Srbije, što su dva dosta dobra razloga da bude predsjednik. Međutim, ono što ne može da ga kandidira za predsjednika Srbije i zbog čega ne bih glasao za njega je to što je sudjelovao u nekoliko afera, počevši od „Knjaza Miloša", rekao je Todorović

Vlade Divac, proslavljeni srpski košarkaš, najavio je predsjedničku kandidaturuVlade Divac, proslavljeni srpski košarkaš, najavio je predsjedničku kandidaturuU Srbiji je među brojnim političarima nastala panika, praćena negativnim stavovima, nakon što je bivši proslavljeni košarkaš Vlade Divac najavio da bi se mogao kandidirati za tamošnjeg predsjednika. Kako piše Press Online, do sada su ga brojni viđeniji političari pokušavali odgovoriti do toga nauma, ističući kako se on pokazao kao izvrstan sportaš, ali bez nekih programskih i političkih kvaliteta. U tom kontekstu, najčešće se u medijima, osobito od strane političara, to potencira spominjem njegovog sudjelovanja u nekim 'sumnjivim privatizacijama'.

"Divac ne može biti na čelu Srbije i nikada ne bih glasala za njega. Prije svega jer se za njegovo ime vezuje dosta kontroverzi u vezi sa ulaganjima u Srbiju, što ga nikako ne preporučuje za predsjednika države", kazala je Aleksandra Jerkov iz LSV-a, dodajući kako je sportašima mjesto u sportu, a političarima u politici. No, kako već to obično biva, na Divčevu stranu stali su pojedini političari, koji njegovu kandidaturu, međutim, podržavaju, ali i na kraju uvjetuju Divčevim dosadašnjim poduzetničkim 'pothvatima'.

Tako je Dragan Todorović iz reda Radikala, poručio da Divac nadmašuje aktualnog predsjednika Borisa Tadiča u barem dva aspekta. "Rijetko tko bi bio lošiji od Tadića, a uz to Divac i bolje igra košarku od sadašnjeg predsjednika Srbije, što su dva dosta dobra razloga da bude predsjednik. Međutim, ono što ne može da ga kandidira za predsjednika Srbije i zbog čega ne bih glasao za njega je to što je sudjelovao u nekoliko afera, počevši od „Knjaza Miloša", rekao je Todorović.

Znakovito je kako su svi investicijski pokušaji Vlade Divca u Srbiji, bili gotovo u pravilu neuspješni, a ovaj se bivši košarkaš od prve 'afere' sa pokušajem kupnje tvornice mineralne vode Knjaz Miloš, žalio kako mu ne daju da tamo uloži novac. Po završetku karijere, Vlade Divac je u fokus javnosti došao 2004. godine, nakon odustajanja od kupovine „Knjaza Miloša", a potom i kompanije "Novosti".

Divac je s velikom francuskom kompanijom Danone, pokušao kupiti Knjaz Miloš, ali to mu na kraju nije uspjelo jer su zbog niza nepravilnosti u samom natječaju, oni diskvalificirani iz utrke. Poslije mnogo problema i poništenih prodaja, tvornicu je kupio FPP Balkan Limited, uz koji se veže ime Milana Beka, bivšeg ministra iz doba Miloševićeve vladavine. Godinu i pol poslije neuspjeha s Knjazom Milošem, Divac ponovo želi investirati u Srbiji, ali ovaj put nema potporu vlade u Beogradu. Riječ je bila o kupnji većinskog dijela beogradske kompanije Novosti, koja izdaje Večernje novosti. Taj mu se naum, također nije ispunio, pa se na kraju iz svega povukao. U posljednjem pokušaju, Divac je 2007. godine zaista postao vlasnik tvrtke "Voda vode", no zajedno s pravosudnim sporom, koji do sada nije raztiješen.

Naime, pojedini srbijanski mediji cjelokupni proces kupnje proglasili su uvertirom u veću poslovnu malverzaciju, iza koje stoji neimenovani “tajkun iz regije”, čiji je cilj da preuzme i ostale dijelove grupe Si & Si. Premda nije spomenuto nikakvo ime, beogradski mediji su u “tajkunu iz regije” prepoznali Todorića. Aferu je pokrenuo bivši vlasnik ove tvrtke koji je optužio Divca da je “nezakonitim ponašanjem, falsificiranjem dokumenata i obmanom državnih organa pokušao oteti poduzeće koje posluje u sastavu grupe Si & Si”.

U listopadu 2008. godine, Divac je postao savjetnik zamjenika premijera Ivice Dačića, a nedavno je najavio kandidaturu za predsjednika Olimpijskog komiteta Srbije. Bivši košarkaš NBA momčadi LA Lakers tijekom izbora 2004. godine, podržao je aktualnog predsjednika Borisa Tadića, a 2005. godine je prvi put najavio mogućnost vlastite kandidature. Lider Nove Srbije i predsjednik Atletskog komiteta Velimir Ilić podržao je Divčevu kandidaturu za predsjednika, ali ne i Srbije. "Kao predsjednik Atletskog komiteta, ja sam za to da Divac bude predsjednik Olimpijskog komiteta Srbije. I to je dovoljno. Što se tiče predsjedničkih izbora, mislim da je o njima još rano govoriti", kazao je Ilić.

Vezane vijesti

Vlade Divac - 'Film o Draženu je rastužio Beograđene'

Vlade Divac - 'Film o Draženu je rastužio Beograđene'

“Prijateljstvo se gradi godinama, a uništi u samo jednoj sekundi”, rečenica je koju bivši srpski košarkaš Vlade Divac izgovara negdje na polovici… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika