23.12.2008. / 16:28

Autor: Hina

Sindikati i Vlada se dogovorili: Neće biti ukidanja brodogradilišta

"Kad uzmemo sve u obzir stvorili smo pretpostavke da se privatizacija, ako do nje dođe, vodi u smjeru nastavka djelatnosti", kazao je Matijašević

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević Predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević Predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević izjavio je u stanci sastanka predstavnika sindikata i poslovodstava brodogradilišta sa predstavnicima Vlade i Hrvatskog fonda za privatizaciju da je otklonjen glavni problem nezadovoljstva sindikata privatizacijom brodogradilišta, odnosno u natječajima se neće nalaziti mogućnost prenamjene djelatnosti.

"Najveći razlog za nezadovoljstvo je otklonjen. Naime, u natječajima se uopće neće nalaziti mogućnost prenamjene djelatnosti (brodogradilišta), a osnovni uvjet među obveznim uvjetima je poslovni plan za petogodišnje razdoblje te dokapitalizacija u novcu za tehnološka ulaganja, a sve naslonjeno na programe restrukturiranja", rekao je Matijašević.

Logika govori da će samo one ponude koje odgovore tim obveznim uvjetima biti predmet odlučivanja, a u odlučivanju će sudjelovati povjerenstva u čijem sastavu su predstavnici uprave brodogradilišta, resornog ministarstva i sindikata, rekao je Matijašević.

Ta povjerenstva, dodao je, imat će zadaću predložiti Vladi donošenje konačnih odluka po odabiru ponuda.

"Kad uzmemo sve u obzir stvorili smo pretpostavke da se privatizacija, ako do nje dođe, vodi u smjeru nastavka djelatnosti", kazao je Matijašević.

Kako je rekao, danas se dogovorilo da će prijedlozi natječaja biti sutra poslani u Bruxelles na uvid Europskoj komisiji.

Dodao je da su predstavnici Vlade na današnjem sastanku izvijestili da su sa Komisijom u telefonskim kontaktima suglasili većinu danas dogovorenih rješenja.

Naši pregovarači drže da bi se Bruxelles trebao očitovati početkom iduće godine, rekao je Matijašević koji očekuje da bi natječaji mogli biti raspisani najranije u drugoj polovici siječnja.

Prosvjedne aktivnosti sindikata su, kako je rekao, bile usmjerene prema Bruxellesu kojem se željelo poručiti da mora poštivati hrvatske zakone i dogovore postignute unutar Hrvatske.

Izjave drugih pregovarača sa današnjeg sastanka očekuju se kasnije popodne.

Vezane vijesti

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Predsjednik sindikata zaposlenih u hrvatskom školstvu "Preporod", Željko Stipić, najavio je mobiliziranje članstva do jeseni zbog vladina prijedloga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika