23.12.2008. / 17:10

Autor: Petra Horvat

Krugman: Čeka nas godina ekonomskog pakla

Paul Krugman, američki ekonomist i kolumnist The New York Timesa, izjavio je da, bez obzira na korake koje će novoizabrani američki predsjednik Barack Obama poduzeti, SAD očekuje godina "ekonomskog pakla" nakon kojeg stvari nikada neće biti kakve su bile.

"Bez obzira na to što će poduzeti nova administracija, očekuju nas mjeseci, možda i godine, ekonomskog pakla. Nakon toga, kada krene Obamin plan za spas ekonomije, stvari bi se trebale popraviti. Stabilizacija bi mogla početi krajem iduće godine, a po pitanju 2010. sam izrazito optimističan", rekao je Krugman.

Rekao je i da je u posljednje vrijeme susreo previše ekonomskih analiza u kojima se pretpostavlja da će biti dovoljno da se ekonomija stimulira u iduće dvije godine kako bi se oporavila. Prema tim pretpostavkama, nakon smanjenja deficita moći ćemo se vratiti svojim poslovima kao i ranije. "Međutim, stvari neće izgledati onako kako su izgledale prije ekonomske krize. Nadam se da su Obamini ljudi toga svijesni", upozorio je Kruger.

Stručnjak za ekonomska pitanja smatra da prosperitet, onaj kao od prije nekoliko godina, ovisi o biznisu s nekretninama i dionicama. Smatra i da postoji opasnost da Obamina administracija ponovi greške koje je počinila ona Franklina Roosevelta iz 1937. kada je srezao potrošnju i povećao poreze, čime je SAD doveo u ozbiljnu recesiju.

Vezane vijesti

'Izlazak Grčke i rješenje krize kroz godinu dana'

'Izlazak Grčke i rješenje krize kroz godinu dana'

Paul Krugman, poznati ekonomist, sveučilišni profesor, kolumnist i dobitnik Nobelove nagrade, je u razgovoru za Radio Slobodna Evropu pričao o… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika