23.12.2008. / 18:30

Autor: Petra Horvat

Prijetnja vojnog državnog udara u Gvineji

Najavljen hitan sastanak Vijeća za mir i sigurnost AU-a

'Potvrdi li se da je izvršen vojni državni udar, bit će to očita povreda ustava i afričkih zakonskih propisa koji izričito zabranjuju neustavnu promjenu vlade', rekao je Lamamra

Jean PingJean PingVijeće za mir i za sigurnost (CPS) Afričke unije (AU) u utorak ili u srijedu će održati izvanrednu sjednicu o stanju u Gvineji, objavio je povjerenik za mir i za sigurnost te organizacije Ramtane Lamamra nakon što u utorak iz te zemlje u kojoj je prošle noći umro dugogodišnji predsjednik stižu kontroverzne informacije o vojnom udaru.

"Potvrdi li se da je izvršen vojni državni udar, bit će to očita povreda ustava i afričkih zakonskih propisa koji izričito zabranjuju neustavnu promjenu vlade", rekao je Lamamra.

Predsjednik Povjerenstva AU-a Jean Ping će "svakog časa objaviti takvo stajalište AU-a sukladno deklaraciji iz Lomea (kojom se zabranjuju državni udari) i pozvati na održavanje izvanredne sjednice CPS-a između utorka i srijede u Addis Abebi", sjedištu AU-a, dodao je Lamamra.

Lamamra je usto kazao da je Ping "uputio poruku potpore predsjedniku gvinejske Narodne skupštine koja po ustavu vlada zemljom dok se ne organiziraju demokratski izbori prema ustavu".

U utorak je u Gvineji pokušan vojni državni udar koji je predvodio jedan časnik, samo nekoliko sati nakon objave vijesti o smrti predsjednika države, generala Lansane Contea koji je bio na vlasti od 1984.

"Pokušava se izvesti državni udar", rekao je predsjednik parlamenta Abubacar Sompare za francusku televiziju France 24.

"Mislim da iza tog pokušaja ne stoji cijela vojska, već skupina ljudi", dodao je u prijestolnici Konakriju.

Međutim, gvinejski premijer izjavio je za državni radio i televiziju da njegova vlada nije raspuštena, protivno izvješćima o vojnom udaru u zemlji.

Premijer Ahmed Tidiane Suare rekao je da izjavu daje iz svoga ureda i da njegova vlada "i dalje radi kako treba".

Vojna skupina je u utorak, nekoliko sati nakon vijesti o Conteovoj smrti, objavila na državnom radiju i televiziji da se u jednoj zapadnoafričkoj zemlji događa državni udar, rekavši da je raspustila vladu.

Predsjedništvo Europske unije (EU) pozvalo je u utorak na "poštovanje ustavnih odredaba" u Gvineji.

"Europska unija poziva sve političke dužnosnike i sve građanske i vojne ustanove da u interesu zemlje i naroda poštuju ustavne odredbe kako bi se osigurao miran prijelaz i čim prije organizirali slobodni i transparentni izbori", rekao je Eric Chevallier, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Francuske, zemlje koja predsjeda EU-om.

(Hina)

Vezane vijesti

Vojnici oslobodili predsjednika i premijera Gvineje Bisau

Vojnici oslobodili predsjednika i premijera Gvineje Bisau

Vojnici Gvineje Bisau oslobodili su dvojicu vodećih političara uhićenih u udaru 12. travnja i u petak su objavili da prihvaćaju planirani razmještaj… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika