23.12.2008. / 20:47

Autor: Vanja Turak

Znanstveno dokazano: Muškarci bolje parkiraju

Želite li malo oživiti pomalo dosadnu božićnu zabavu slobodno postavite pitanje tko bolje parkira: nježniji ili jači spol. Izazvat ćete pravu eksploziju emocija, a kao adut iz rukava možete izvući najnovije istraživanje znanstvenog magazina Brain and Cognition

Znanstvena su istraživanja ipak dokazala kako muškarci bolje parkirajuZnanstvena su istraživanja ipak dokazala kako muškarci bolje parkirajuTko je bolji za volanom gotovo je popularnije pitanje od legendarne kokoš-jaje dvojbe. Muškarci uvijek tvrde kako su bolji vozači, spretniji u parkiranju i brži u reakcijama. Žene pak vjeruju kako to nema veze s istinom, te kako su one puno pažljivije i samim time bolje za volanom.
No,istraživački tim znanstvenog magazina Brain and Cognition, nakon mnogo polemika o toj temi, konačno je donio zaključak u prilog muškarcima. Muškarci se,tvrde znanstvenici, zbog razvijenije motorike bolje snalaze u prostoru, lakše raspoznaju geometrijska tijela i oblike. Možda je to i razlog zašto u matematičkim i znanstvenim krugovima prevladavaju muškarci.

Različite percepcije

To naravno ne znači da su žene manje inteligentne (činjenica je da najveći IQ ikad zabilježen, pripada ženi) nego se glavne razlike u percepciji, sposobnostima pa i osjećajima, pripisuju različitosti struktura muškog i ženskog mozga.

Žene imaju više živčanih ćelija

U muškom se mozgu informacije brže percipiraju, pa brže uoče stvari oko sebe, dok u ženskom mozgu, područje moždane kore odnosno centar za govor, prosuđivanje i memoriju, ima više živčanih ćelija nego u muškom pa stoga žene bolje upijaju informacije i mogu se koncentrirati na više stvari odjednom.
Žene su uvjeren kako su puno pažljivije za volanomŽene su uvjeren kako su puno pažljivije za volanomTim Koscik, voditelj istraživanja i jedan od studenata sveučilišta University of Lowa, obrazložuje: ''Muškarci si lakše mogu predočiti trodimenzionalne predmete i objekte te su sposobni rotirati ih u mislima, što smo otkrili provođenjem različitih strukturnih i rotacijskih testova. Razlog tomu je u hippocampusu mozga, koji je uključen u procese memorije, percepcije i obrade podataka. Kod žena je jezgra hippocampusa deblja i ima manju površinu''.

Prirodan dar ili evolucija


Studiji su provedeni nad 76 ljudi - 38 žena i 38 muškaraca. Zadatak je bio u mislima percipirati trodimenzionalne objekte, zavrtjeti ih a zatim odrediti kojim se ponuđenim objektima slažu objekti u mislima. Rezultat: Muškarci su ispravno percipirali 66 objekta, žene 53.No, unatoč tomu ostaje otvoreno pitanje jeli takva sposobnost muškarcima dana rođenjem ili je ona steknuta evolucijskim razvojem.

Vezane vijesti

Europa ne vjeruje Grcima

Europa ne vjeruje Grcima

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika