24.12.2008. / 02:10

Autor: Hina

Tuerk: Nema brzih rješenja za dogovor s Hrvatskom, ali izlaz ipak moguć

"Ne treba očekivati brza rješenja koja će omogućiti ulazak Hrvatske u EU, ali je uspjeh moguć i to u skladu s načelima međusobnog poštovanja i uzajamne koristi, te uz pomoć dobre diplomacije", izjavio je Tuerk

Slovenski predsjednik Danilo TuerkSlovenski predsjednik Danilo TuerkSlovenski predsjednik Danilo Tuerk izjavio je u utorak da od Slovenije nitko ne smije očekivati da će se odreći ključnih nacionalnih interesa, dodajući kako nema brzih rješenja za zaplet nastao nakon slovenske blokade hrvatskih pristupne pregovora s EU-om.

Tuerk se na odnose s Hrvatskom osvrnuo u svečanom govoru u povodu godišnjice održavanja referenduma na kojemu su Slovenci prije 18 godina, 23. prosinca 1990. godine, velikom većinom glasova podržali stvaranje samostalne Slovenije.

"Premda smo članovi europske obitelji, nitko od nas ne smije očekivati da ćemo se odreći ključnih nacionalnih interesa", rekao je Tuerk na svečanosti u Cankarevom domu u Ljubljani na kojoj su bili i članovi diplomatskog kora.

"Slovenija je i danas sačuvala vitalnost i demokratičnost. Naša sposobnost da donosimo odluke u kritičnim trenucima nije smanjena ni u našim odnosima s Hrvatskom i traženju puta za uključivanje Hrvatske u EU", rekao je Tuerk.

"Ne treba očekivati brza rješenja koja će omogućiti ulazak Hrvatske u EU, ali je uspjeh moguć i to u skladu s načelima međusobnog poštovanja i uzajamne koristi, te uz pomoć dobre diplomacije", izjavio je Tuerk.

Europska komisija u petak je izrazila žaljenje zbog toga što Slovenija na pristupnoj međuvladinoj konferenciji nije uklonila rezerve na većinu pregovaračkih poglavlja koja su se trebala otvoriti i zatvoriti pod predsjedanjem Francuske.

Najviši slovenski dužnosnici najavili su ovih dana široku diplomatsku aktivnost Slovenije kako bi drugim članicama Europske unije pokušali razjasniti zašto Slovenija nije mogla pristati na kompromisni tekst koji je predložilo francusko predsjedništvo EU-a, a koji bi omogućio deblokadu pregovora s Hrvatskom.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika