24.12.2008. / 17:26

Autor: Vanja Turak

Blagdanski audio izbor: 10 najljepših božićnih pjesama

Predblagdansko vrijeme bilo bi nezamislivo bez božićnih pjesama, donosimo vam našu top listu omiljenih božićnih pjesama. Možda vas neka od njih podsjeti na neke lijepe već zaboravljene trenutke ili samo inspirira da ju pustite dok kitite jelku


Mariah Carey snimila je singl All I Want For Christmas 1994. godineMariah Carey snimila je singl All I Want For Christmas 1994. godine10. Mariah Carey - All I Want For Christmas - Singl je snimljen 1994. godine i nalazi se na božićnom specijalnom albumu Mariah Carey ''Merry Christmas''. Pjesma je postala svojevrsni evergreen i gotovo je nemoguće ne čuti ju barem jednom u predblagdansko vrijeme.


09. Bon Jovi - Please Come Home For Christmas - Ovu prekrasnu božićnu baladu prvi put je pjevao još davne 1960. godine Charles Brown, a 1992. obradio Bon Jovi za svoj album ''A very Special Christmas 2''. Pjesma je doživjela brojne obrade, no najboljom smatra se upravo ova, sudeći prema Billboard Charts 1992. u kojoj se popela na impresivno 7. mjesto.


08. Shakin' Stevens - Merry Christmas Everyone - Pjesmu koja ne smije nedostajati na božićnim tulumima, pjevao je prvi put Shakin' Stevens, 1984. godine. Iako je skladbu isprva zasjenio uspjeh Band Aid-a - Do they know it's Christmas time, sljedeće godine je došla na prvo mjesto glazbenih top lista diljem svijeta, a i danas je jednako popularna kao prije dvadesetak godina.


07. Bobby Helms - Jingle Bell Rock - Singl je prvi put snimljen 1957. od strane Bobby Helmsa, do sada je doživjela mnoge obrade, a mlađa generacija ju najbolje pamti kao dio soundtracka za popularni film Sam u kući.


06. Christina Aguilera - Have Yourself A Merry Little Christmas - Pjesma Have yourself a Merry Little Christmas jedna je od prvih božićnih pjesama uopće. Prvi put ju je pjevala 1944. godine Judy Garland, a 2000. obradila Christina. Inače, pjesma ne drži rekord samo po starosti nego je najobrađenija božićna pjesma ikad. Svoju je verziju ispjevalo preko stotinu izvođača.


05. Sinead O'Conner - Silent Night - Silent night ili Tiha noć, bez sumnje je najpoznatija božićna pjesma u svijetu. Prvi puta je izvođena u crkvi u Salzburgu, 1818. godine. Pjesma u originalu sadrži 6 strofa, a 1943. godine, zahvaljujući austrijskoj književnici Herthi Pauli, pjesma postaje komercijalna u verziji kakvu ju i danas znamo te se uz Have yourself a merry little Christmas, smatra najizvođenijom božićnom pjesmom u povijesti.


04. Boney M - Joy To The World - Joy to the World je pjesma nastala po inspiraciji na biblijske Psalme, 1719. godine. Tekst je napisao britanski pjesnik Isaac Watts a komercijalizaciju je doživjela 1970. kad ju je prvi put pjevao Johnny Cash. No, najpopularnijom obradom smatra se ona grupe Boney M iz 1984. godine


03. Loona - Hijo De La Luna - Iako pjesma nije klasična božićna, često ju možemo čuti upravo u ovo predblagdansko vrijeme. Razlog tomu je vjerojatno u pomalo mističnoj melodiji i lepršavom glasu pjevačice. Pjesma govori o legendi prema kojoj je jedna ciganka cijelu noć molila mjesec da joj podari muža, što je mjesec i učinio ali zauzvrat mu je ciganka morala prepustiti svoje prvorođenče.


02. Band Aid - Do They Know It's Christmas Time - Band Aid 1984. godine bio je projekt okupljanja internacionalnih glazbenika, među ostalim George Michael, Sting, Paul McCartney, David Bowie i dr, u jednoj pjesmi, kako bi se skupio novac za gladujuće stanovništvo Etiopije. Ispalo je i bolje nego što se očekivalo a pjesma Do they know it's Christmas i 24 godine kasnije je jedna od najpopularnijih božićnih pjesmi.


01. Chris Rea - Driving Home For Christmas - Pjesma Driving home for Christmas možda najbolje od svih dočarava obiteljsku toplinu i skladnost u vrijeme božićnih blagdana, podsjeća nas da je Božić obiteljski blagdan i da bi ga trebali proslaviti u krugu obitelji.

Vezane vijesti

'Virtualna' Mariah Carey održala koncert u Zagrebu

'Virtualna' Mariah Carey održala koncert u Zagrebu

Koncertom Mariah Carey u hologramu, Hrvatski Telekom obilježio je sinoć na Trgu kralja Tomislava dolazak blagdana te božićnim hitom „Oh Santa"… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika