24.12.2008. / 22:48

Autor: Hina

Rusija prijeti sankcijama Ukrajini zbog duga za plin

Rusija i Ukrajina upale su u još jedan spor oko isporuke plina, četiri godine za redom, nakon što je Moskva zaprijetila da će nakon nove godine zaustaviti isporuku ako Kijev ne podmiri dug od oko dvije milijarde dolara

Dmitrij Medvedev, predsjednik RusijeDmitrij Medvedev, predsjednik RusijeRuski predsjednik Dmitrij Medvedev zaprijetio je u srijedu uvođenjem sankcija Ukrajini ako do 1. siječnja ne plati dug za plin, no kompromis koji je predložila ruska energetska tvrtka Gazprom ipak bi mogao omogućiti opskrbu Ukrajine i Europe i nakon isteka roka.

Rusija i Ukrajina upale su u još jedan spor oko isporuke plina, četiri godine za redom, nakon što je Moskva zaprijetila da će nakon nove godine zaustaviti isporuku ako Kijev ne podmiri dug od oko dvije milijarde dolara.

Europske zemlje s nestrpljenjem iščekuju rasplet događaja. Zbog spora 2006. cijela Europa ostala je bez ruskog plina usred zime kada je Ukrajina zaustavila tranzit prema Europi.

"Moraju odmah platiti dug ako žele izbjeći sankcije", rekao je Medvedev, prenose ruske novinske agencije. "Ovako dalje ne može. Neka plate sav dug", dodao je Medvedev ne precizirajući o kojim se sankcijama radi.

Ukrajinski dužnosnici niti čelnici energetske tvrtka Naftogaz nisu bili dostupni za komentar ruske prijetnje.

Istovremeno, Gazprom je u srijedu objavio da bi Ukrajina mogla izbjeći prekid isporuke ako vrlo jasno kaže kako misli vratiti dug iduće godine.

"Moramo imati jasnu sliku o tome na koji način možemo dobiti novac", rekao je glasnogovornik Gazproma Sergej Kuprijanov upitan na koji se način može izbjeći obustava isporuke plina ako Ukrajina ne plati dug do 1. siječnja.

Po njegovim riječima, velike zalihe plina u Ukrajini pružaju dodatna jamstva isporuke ruskog plina Europi, čak i u slučaju da Gazprom samoj Ukrajini obustavi isporuku plina 1. siječnja.

"Moram priznati da se Ukrajina ove godine dobro pripremila za razdoblje jeseni i zime....To znači da postoje tehnički kapaciteti za tranzit plina prema Europi", rekao je Kuprijanov.

Ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko ranije je obećao Europi da će Kijev osigurati nesmetanu isporuku plina, prenijele su agencije.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika