25.12.2008. / 08:56

Autor: Hina

Bozanić na polnoćki: 'Usprkos teškoćama živimo u nadi'

Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić predvodio je tradicionalnu polnoćku u prepunoj zagrebačkoj katedrali, istaknuvši kako božićna noć poručuje da kršćanin usprkos teškoćama živi u nadi

Kardinal Josip BozanićKardinal Josip Bozanić"Ova sveta božićna noć poručuje nam da usprkos poteškoćama, naporima, trpljenjima i strahotama sadašnjega vremena, kršćanin živi iz nade, iz osjećaja Božje blizine, koju noćas pronalazimo u jaslicama", kazao je nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić, koji je na Badnjak predvodio tradicionalnu polnoćku u prepunoj zagrebačkoj katedrali.

"Pozvani smo, poput pastira, zaustaviti se i razmatrati tajnu Djeteta položena u jasle. U njemu ćemo otkriti otajstvo Božje ljubavi i beskrajnoga milosrđa", kazao je Bozanić.

Podsjećajući se na vrijeme Kristova rođenja kardinal je istaknuo kako Bog za ispisivanje svoje povijesti ne izabire moćnike, već krotke i siromašne, među kojima su Marija i Josip, te pastiri nepoznatoga betlehemskoga kraja. Sin Božji došao je među ljude pronašavši mjesto upravo među onima za koje nije bilo mjesta, došao je na svijet kao dijete ljudi kojima je uskraćeno gostoprimstvo, kao dijete siromašnih hodočasnika u potrazi za skrovištem.

Večeras na blagdan Kristova rođenja kardinal se zapitao tko bi uopće mogao prepoznati takvo dijete rođeno u siromaštvu u krotkosti, na rubu društva. Samo siromašni, skromni i ponizni, poručio je kardinal. Anđeo navještajući Isusovo rođenje pastirima, podsjeća da su jednostavnost i poniznost jedini put otkrivanja Božje prisutnosti, istaknuo je kardinal Bozanić.

"Sin Božji je u potpunosti prihvatio našu ljudsku stvarnost bez ikakvih povlastica. Mnogi su iščekivali dolazak Mesije, ali na drukčiji način. Međutim, rođenje u Betlehemu se ne nameće onim što traže ljudski kriteriji", rekao je kardinal Bozanić.

Misi polnoćki u zagrebačkoj katedrali nazočili su i potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i drugi.

Kardinal Bozanić će danas, na Božić, predvoditi svečano euharistijsko slavlje u katedrali u deset sati.

Vezane vijesti

"Kardinal Rambo" u Vatikanu

"Kardinal Rambo" u Vatikanu

Predsjednik uprave za baštinu Vatikana kardinal Domenico Calcagno skuplja oružje: posjeduje ukupno 13 pušaka i pištolja, otkriva talijanski tisak… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika