26.12.2008. / 09:36

Autor: Hina

Zbog zakona iz 2. svjetskog rata Japanci ne smiju slati brodove na pirate

To bi moglo biti pravni i diplomatski problem jer je prekomorska aktivnost japanskih ratnih brodova ograničena pacifističkim ustavom donesenim poslije poraza u Drugome svjetskom ratu

Tri kineska ratna broda krenula su u petak u Somaliju da pomognu u borbi protiv pirata, a taj se događaj smatra dokazom rasta kineskoga utjecaja u svijetu.

Razarači Haikou i Wuhan, dva najmodernija broda kineske ratne mornarice, isplovili su iz luke na otoku Hainanu. Uz njih plovi i opskrbni brod, javila je agencija Xinhua. Od osamsto članova posade na trima brodovima, osamdeset je pripadnika sedamdesetorica su pripadnici specijalnih snaga, javlja Xinhua.

"Obavili smo specijalne pripreme za borbu protiv pirata, iako nam ove vode nisu poznate", prenosi Xinhua riječi zapovjednika misije kontraadmirala Dua Jingchenga.

Specijalci su na brodovima da se pirati prepadnu, jer svaki od njih "golim rukama može pobijediti nekolicinu neprijatelja", tvrdi xinhua.

"Naš glavni cilj nije napad nego rastjerivanje", rekao je Du. "Zaprijete li pirati izravno nama ili plovilima koja pratimo, poduzet ćemo protumjere", dodao je.

I Japan je najavio skoro slanje svojih brodova.

To bi moglo biti pravni i diplomatski problem jer je prekomorska aktivnost japanskih ratnih brodova ograničena pacifističkim ustavom donesenim poslije poraza u Drugome svjetskom ratu.

Japanski premijer Taro Aso naredio je ministru obrane Yasukazuu Hamadi da istraži mogućnost da japanski ratni brodovi djeluju protiv pirata, rekao je novinarima vladin glasnogovornik.

Napadima u Adenskom zaljevu i u Indijskom oceanu uz somalsku obalu somalske piratske bande zaradile su desetke milijuna dolara, a osiguranje je sve skuplje i zato ratni brodovi stižu u to područje.

Vezane vijesti

Japan zadovoljan dogovorom o dokapitalizaciji španjolskih banaka

Japan zadovoljan dogovorom o dokapitalizaciji španjolskih banaka

Japanski ministar financija Jun Azumi izrazio je u nedjelju zadovoljstvo dogovorom koji je dan ranije postigla eurozona o pomoći u dokapitalizaciji… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika