26.12.2008. / 14:11

Autor: Hina

Jeremić: 'Očekujem podršku BiH u raspravi o Kosovu'

'Očekujemo od Bosne isto stajalište koje je imala i do sada', kazao je Jeremić

Vuk JeremićVuk JeremićMinistar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je petak u Sarajevu da njegova zemlja očekuje potporu od Bosne i Hercegovine u raspravama o statusu Kosova koje će se voditi u Ujedinjenim narodima.

"Očekujemo od Bosne isto stajalište koje je imala i do sada", kazao je Jeremić novinarima nakon susreta s ministrom vanjskih poslova BiH Svenom Alkalajem.

BiH se do sada nije izjašnjavala o neovisnosti Kosova jer vlasti Republike Srpske nisu dopustile da se o tom pitanju uopće razgovara na državnoj razini a ministar Alkalaj prije je naznačio kako nema izgleda da se takvo stanje uskoro promijeni.

Tijekom službenog posjeta Sarajevu srbijanski šef diplomacije Jeremić potvrdio je da njegova zemlja podupire cjelovitost i teritorijalni integritet BiH, a za uzvrat očekuje isti takav odnos i kada je rječ o njezinoj teritorijalnoj cjelovitosti.

Jeremić je ponovio kako je najvažnije da sve zemlje regiona imaju isti konačni cilj, a to je priključivanje euro-atlanstkim integracijama te da se na tom putu uzajamno podupiru.

Jeremićev posjet Sarajevu obilježila je i odluka hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića da se s njim ne sastane. Lokalni mediji izvijestili su da je osnovni razlog za to prosvjed zbog činjenice da je državljanin BiH Ilija Jurišić već gotovo dvije godine u zatvoru u Beogradu gdje mu se sudi zbog navodnih ratnih zločina nad pripadnicima JNA na području Tuzle.

Jeremić je izjavio kako bi Komšićevo odbijanje susreta bio problem kad bi se to odnosilo na srbijanskog predsjednika Tadića a da je za njega sasvim dovoljno to što se sastao s ministrom Alkalajem.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika