26.12.2008. / 14:24

Autor: Hina

Kinezu prijeti smrtna kazna zbog melamina

Smrtna kazna prijeti direktoru tvrtke Sanlu koja je najspominjana u skandalu s melaminom, kemikalijom koja je dovela do smrti šestero djece, dok ih se gotovo tristot isuća razboljelo

Mlijeko u prahu otrovano melaminom prodavalo se u Kini po sniženim cijenamaMlijeko u prahu otrovano melaminom prodavalo se u Kini po sniženim cijenamaDvojici Kineza od petka se sudi zbog proizvodnje i prodaje melamina, kemikalije koja je izazvala veliki skandal i dovela do smrti šestero djece, a gotovo tristo tisuća djece se razboljelo.

Policija je objavila da su Zhang Yujun i Zhang Yanzhang ilegalno proizvodili i prodavali "proteinski prah" koji se uglavnom sastojao od melamina i maltodekstrina, objavila je državna novinska agencija Xinhua, a prenosi Associated Press.

Jedan dužnosnik s visokoga suda Hebeija koji je želio ostati anoniman, potvrdio je da je suđenje počelo danas na narodnome sudu u Shijiazhuangu.

Državna je televizija pokazala dvojicu muškaraca na sudu, s lisicama i pognute glave, kako ih ispituju trojica sudaca.

Tvrtka Sanlu bila je najspominjanija u tome skandalu, a sjedište joj je u Shijianzhuangu. Početkom ovoga tjedna Sanlu je objavio bankrot. Idući tjedan počinje i suđenje direktoru te tvrtke. France Presse doznaje od lokalnoga odvjetnika da bi Tian Wenhua mogao dobiti i smrtnu kaznu.

Suđenje mu "počinje 31. prosinca pred sudom u Shijiazhuangu", rekao je glasnogovornik suda.

Prema kineskom zakonu, na smrtnu kaznu može biti osuđena osoba koja proizvede ili proda prehrambeni proizvod koji sadrži otrovne tvari i tako dovede do zdravstvenih problema ili smrti konzumenta, piše AFP.

Sanlu je kao i mnogo drugih kineskih mljekara bio izuzet od državne inspekcije jer se smatralo da proizvodi vrhunske proizvode, a onda su u mlijeku u prahu za dojenčad i u drugim proizvodima otkrivene velike količine industrijske kemikalije melamina.

Melamin u malim količinama ne stvara probleme, ali u velikima može izazvati stvaranje bubrežnog kamenca i otkazivanje bubrega.

Vezane vijesti

Kineski apel Europi

Kineski apel Europi

Zemlje eurozone koje su zaglibile u dužničku krizu "moraju još više imati na umu da su na istom brodu", ocijenila je u subotu agencija Xinhua, uoči… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika