26.12.2008. / 14:49

Autor: Katarina Zorić

Ljutiti Tadić smjenjuje šefa srpske vojske Zdravka Ponoša

Ponoševa smjena predložena je još jučer na vladinoj sjednici, ali je sam Šutanovac ukazao kako Vlada nema nadležnost smjenjivati i postavljati načelnika Generalštaba

Srbijanski general Zdravko PonošSrbijanski general Zdravko PonošSukob srbijanskog ministra obrane Draga Šutanovca i načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Zdravka Ponoša rezultirat će Ponoševom smjenom.

Kako javlja Blic, sukob je toliko naljutio predsjednika Srbije da će najvjerojatnije smijeniti Ponoša. Šutanovac je pak dobio apsolutnu podršku na jučerašnjoj sednici Vlade Srbije kada je razmatrano stanje u Vojsci Srbije.

Ponoševa smjena predložena je još jučer na vladinoj sjednici, ali je sam Šutanovac ukazao kako Vlada nema nadležnost smjenjivati i postavljati načelnika Generalštaba.

Također je istaknuo da je riječ riječ o sukobu dvije koncepcije, ali da je problem u poimanju civilnog društva i civilne kontrole nad Vojskom Srbije. Naveo je i da je lažno predstavljeno da postoji jedinstvo generala po pitanju nezadovoljstva u radu Ministarstva obrane.

Kako je Blicu rekao dobro upućeni izvor, većina ministara smatra da je razlog nesporazuma na relaciji Šutanovac - Ponor činjenica da vojsci smeta kontrola Ministarstva nad vojnim službama što je inače praksa u svijetu.

Nagađalo se kako je Ponoš za svoj javni napad na ministra dobio "mig" od Tadića, odnosno da pokušava marginalizirati Šutanovca koji se smatra glavnim stranačkim suparnikom aktualnog srbijanskog predsjednika.

U pojedinim krugovima Demokratske stranke spominju se imena generala Dragana Kolundžije i Pere Radojičića kao mogućih Ponoševih naslednika.

Značajan dio članstva DS-a vidi Šutanovca kao jedinog s dovoljno autoriteta i hrabrosti da se suprotstavi Tadiću. Realno, Šutanovac je drugi čovjek stranke i zbog podrške kojom raspolaže, smatra Blicov izvor, Tadić nije spreman za odmjeravanje snage unutar stranke, već pokušava oslabiti njegov autoritet napadima kroz medije. Koncepcijski sukob, prema tim navodima, postoji, ali na liniji Tadić–Šutanovac.

Sam Ponoš je izjavio da obrana zemlje nije ugrožena i da Vojska Srbije funkcioira. Rekao je da priče o bilo kakvoj pobuni nisu točne. Istaknuo je da ostaje pri svemu što je izjavio u medijima, čime je ukazao na nerješavanje problema u Vojsci, ocjenjujući da je to njegova dužnost jer i sam snosi odgovornost za dio sustava sigurnosti.

“Ovo nije moj osobni rat sa Draganom Šutanovcem. Srpska vojska nije ni moja, ni njegova, a ni vaša“, rekao je Ponoš, istaknuvši da građani imaju pravo znati hoće li će Srbija biti sigurna 2010. i 2015. On je kazao da civilna kontrola vojske „nije sveta krava” i ne nosi „odoru bezgrešnosti”.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika