26.12.2008. / 20:33

Autor: Katarina Zorić

Rat Ingre i IGH zbog krova zagrebačke Arene

Dok se IGH i Ingra prepucavaju hoće li krov izdržati pod snježnim teretom, sigurnost gledatelja u Areni vrlo je upitna. Odgovornost za njih snosi onaj tko je izdao privremenu dozvolu, a to je Ured za graditeljstvo

Igor Oppenheim, predsjednik uprave Ingre, kaže da je IGH kao nadzornik trebao na vrijeme upozoriti na eventualne propusteIgor Oppenheim, predsjednik uprave Ingre, kaže da je IGH kao nadzornik trebao na vrijeme upozoriti na eventualne propusteUmjesto trajne uporabne dozvole, zagrebačka Arena dobila je privremenu dozvolu na 90 dana. Kako tvrde u zagrebačkom Uredu za graditeljstvo, dvorana izgrađena za svjetsko rukometno prvenstvo ne bi dobila ni privremenu dozvolu da je Vlada nije proglasila objektom iznimne važnosti za Republiku Hrvatsku, piše Večernji list.

Dvorana će dobiti trajnu dozvolu tek nakon što se naprave određene preinake, a to bi se trebalo dogoditi za tri mjeseca. Sporna je, naime, krovna konstrukcija koja ne može izdržati više od 60 kilograma snijega po metru kvadratnom.

Kako je listu rekao Franjo Turčić, glavni nadzorni inženjer gradnje krova Arene iz Instituta građevinarstva Hrvatske, testiranje na opterećenje od 125 kilograma snijega po metru kvadratnom nije bilo moguće provesti jer je u izvedbi te krovne konstrukcije bilo pogrešaka koje se tek trebaju ukloniti.

"U izradi rebara na Areni došlo je do određenih odstupanja pa je na nekim mjestima užad koja drži ta rebra prekratka i nije dovoljno sidrena", pojasnio je Turčić.

Igor Oppenheim, predsjednik uprave Ingre, kaže da je IGH kao tvrtka koja je obavljala nadzor krovne konstrukcije bila obvezna kontinuirano pratiti gradnju krova i trenutačno obustaviti radove ako bi uočili ozbiljne nedostatke.

"To nikada nisu učinili, što se može provjeriti u našoj građevinskoj knjizi. Štoviše, iz istih dokumenata vidljivo je kako je IGH mijenjao svoja stajališta o krovu Arene Zagreb: od nema zapreke za izdavanje uporabne dozvole do preporuke za izdavanje privremene dozvole. Čak i u toj preporuci stoji da uočena odstupanja nisu bitna za stabilnost nosive čelične konstrukcije", izjavio je Oppenheim za Večernji.

Kaže da su čelične sajle ispitane i mogu podnijeti 450 tona opterećenja, dok je po projektu predviđeno 100, odnosno 200 s eventualnim snijegom.

Dok se IGH i Ingra prepucavaju hoće li krov izdržati pod snježnim teretom, sigurnost gledatelja u Areni vrlo je upitna. Odgovornost za njih snosi onaj tko je izdao privremenu dozvolu, a to je Ured za graditeljstvo.

"Izdali smo privremenu dozvolu nakon što smo se uvjerili da uočeni nedostaci ne utječu na sigurnost", rekao je Davor Jelavić, pročelnik Ureda za graditeljstvo.

Vezane vijesti

'Bandić ne poštuje zakon'

'Bandić ne poštuje zakon'

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić optužio je danas zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da krši zakon jer je odobrio,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika