27.12.2008. / 08:57

Autor: Petra Horvat

Slovenski Merkur Hrvatima uskratio božićnice

U Srbiji i ostalim susjednim nam zemljama Merkurovim su radnicima božićnice isplaćene dijelom u novcu, a dijelom u robi

Nezadovoljni radnici neće moći slučaj riješiti sudskim putem jer za sada nemaju sindikat, niti kolektivni ugovorNezadovoljni radnici neće moći slučaj riješiti sudskim putem jer za sada nemaju sindikat, niti kolektivni ugovorIako su zaposlenicima u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Makedoniji ove godine isplaćene božićnice, samo hrvatskim zaposlenicima božićnica nije isplaćena niti im je ponuđeno ikakvo objašnjenje za to.

Lanac trgovina tehničkom robom na spomenutim tržištima zapošljava više od 4500 radnika i u zemljama susjednim Hrvatskoj zaposlenicima je isplaćeno od 300 do 400 eura božićnice pa su mnogi hrvatski zaposlenici uvjereni da je odluka uprave posljedica zategnutih političkih odnosa između Slovenije i Hrvatske.

U Srbiji i ostalim susjednim nam zemljama Merkurovim su radnicima božićnice isplaćene dijelom u novcu, a dijelom u robi.

Jedna zaposlenica Merkura za Jutarnji list je izjavila da su prošle godine dobili 2400 kuna božićnice. "Ne znam ima li to veze sa našim ‘dobrosusjedskim‘ odnosima, ali znam da su zaposlenici ostali šokirani. Čak nismo dobili ni službenu obavijest zašto smo uskraćeni za božićnicu", rekla je zaposlenica koja je željela ostati anonimna.

Odluka Uprave Merkura uslijedila je za vrijeme političke napetosti zbog slovenske blokade hrvatskih pregovaračkih poglavlja s EU, no direktor Uprave Merkura tvrdi da politički odnosi između dviju zemalja nemaju veze s politikom plaća. "Politika plaća ovisi isključivo o rezultatima tvrtke i pojedinog zaposlenog", tvrdi direktor Uprave Merkura Bojan Vidmar, no nije kazao zašto božićnice nisu isplaćene jedino u Hrvatskoj.

Vidmar je izjavio da su isplate plaća u nadležnosti uprava u svakoj pojedinoj zemlji, te da Hrvatima božićnica neće biti isplaćene ove godine. "Moram istaknuti da smo tijekom ove godine uz redovne plaće i stimulacije svaki mjesec već isplatili dvije dodatne nagrade svim zaposlenima, i to u lipnju i u rujnu. Uz to smo za više od 200 djece svih naših zaposlenika organizirali susret i poklonili darove za svetog Nikolu", izjavio je.

Nezadovoljni radnici neće moći slučaj riješiti sudskim putem jer za sada nemaju sindikat, niti kolektivni ugovor. "Osnivanje sindikalne podružnice u Merkuru tek je u začetku. Nadam se da ću uskoro biti u prilici razgovarati s Upravom", rekla je predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske Dragica Milješić. Kazala je i kako ne vidi razlog zašto hrvatski radnik ne zaslužuje božićnicu, ako ju zaslužuje primjerice radnik u Srbiji.

Ipak, želi vjerovati kako se ne radi o političkoj odluci. "Primjer s Merkurom može se dovesti u politički kontekst, ali ja želim vjerovati da je do ovoga došlo isključivo zato što poslodavac nema obvezu prema radnicima", rekla je. Đuro Popijač, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca također se nada da se ne radi o političkoj odluci. "Ako je vlasnika politika Slovenije i Hrvatske motivirala da ne isplati božićnice, to ne bi nalikovalo na dobar poslovni kodeks", ocijenio je.

Vezane vijesti

Na polovima Merkura pronađen led

Na polovima Merkura pronađen led

NASA-ina letjelica Messenger pronašla je novi dokaz o postojanju leda na polovima planeta Merkur, piše BBC. Temperatura na površini planeta može… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika