27.12.2008. / 09:15

Autor: Hina

Voditelj OESS-ova Ureda zadovoljan napretkom Hrvatske

'Zabilježen je znatan napredak u dva područja naših aktivnosti', rekao je Fuentes

Ivo Sanader i Jorge FuentesIvo Sanader i Jorge FuentesVoditelj OESS-ova Ureda u Hrvatskoj Jorge Fuentes rekao je kako je zadovoljan napretkom Hrvatske u suđenjima za ratne zločine te stambenog smještaja povratnika, u interviewu za Vjesnik, izdanje za subotu i nedjelju.

Misija Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Hrvatskoj krajem prošle godine je zatvorena a otvoren Ured OESS-a koji prati sudske postupke za ratne zločine i izvješćuje o provedbi programa stambenog zbrinjavanja povratnika.

"Zabilježen je znatan napredak u dva područja naših aktivnosti", rekao je Fuentes čiji je Ured u nedavnom izvješću Stalnom vijeću OESS-a u Beču ocijenio kako je Hrvatska poboljšala istrage i procesuiranja ratnih zločina te izrazio zadovoljstvo velikim brojem riješenih slučajeva stambenog zbrinjavanja povratnika.

"Stambeni smještaj povratnika osigurava se na primjeren način, uz izgradnju kvalitetnih stanova, dobrom zemljopisnom podjelom i izbjegavanjem getoizacije", kazao je Fuentes za Vjesnik.

"Osobe kojima se dodjeljuje smještaj i jesu one koje na njega imaju pravo, a to su bivši nositelji stanarskog prava koji su napustili Hrvatsku tijekom rata", dodao je.

Glede suđenja za ratne zločine u Hrvatskoj Fuenetes je rekao kako je "zadovoljan i napretkom i čvrstim obećanjima Vlade vezano uz osiguranje zaštite svjedoka, jednako postupanje s optuženicima, međudržavnu suradnju i preispitivanje sudskih postupaka koji su provedeni u odsutnosti".

Na pitanje je li Hrvatska spremna za članstvo u Europskoj uniji Fuentes je kazao kako je "Hrvatska spremnošću da napusti predvorje Europske unije, spremna i ispuniti uvjete koje je pred nju postavilo 56 zemalja (OESS-a) u Beču, a nadamo se i uvjete 27 zemalja u Bruxellesu".

Fuentes je također izrazio zadovoljstvo odnosima s hrvatskim vlastima rekavši kako je suradnja s hrvatskom Vladom od njegova dolaska u Hrvatsku 2005. bila "besprijekorna" te kako su i predsjednik Vlade Ivo Sanader i predsjednik države Stjepan Mesić iznimno puno pomagali aktivnosti prije Misije, a sada Ureda. (P.H.)

Vezane vijesti

'Alarmantna praksa HRT-ovog drakonskog ušutkivanja novinara'

'Alarmantna praksa HRT-ovog drakonskog ušutkivanja novinara'

Predstavnica OESS-a za slobodu medija Dunja Mijatović rekla je danas da je vrlo zabrinuta zbog toga što HRT, kao javni servis, želi otpustiti… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika