20.08.2002. / 00:00

Autor: Norman Müller

Bagdad

"OTAC BORBE" PRONAĐEN MRTAV

“OTAC BORBE” PRONAĐEN MRTAV

Jučer je u Bagdadu je pronađen mrtav Abu Nidal, poznatiji kao “otac borbe”, vođa Revolucionarnog vijeća Fataha, palestinske militantne skupine. Radi se o jednom od najvećih i najtraženijih svjetskih terorista.

Još uvijek nije poznato dali se radi o samoubojstvu kako tvrde njegovi suborci ili ga je ubio netko od brojnih neprijatelja. Prema informacijama koje u javnost plasiraju palestinski izvori Abu Nidal je bolovao od raka te si je, pošto je bol postala neizdrživa, hicima u glavu oduzeo život.

Njegova militantna skupina, Revolucionarno vijeće Fataha (FRC) koja je raskinula odnose s PLO-om Jasera Arafata 1974. godine. i danas odbija zatišje za vrijeme izraelskog povlačenja.

Tijekom 70-ih i 80-ih godina imao je ugled kao Osama bin Laden danas, pokrenuo je krvavi rat na tri kontinenta obilježen ubijanjima, bombaškim napadima i otmicama, posebice Izreaelaca i Arapa koji su pokušavali postići mir sa židovskom državom. Bio je povezan s iračkim, sirijskim i libijskim obavještajnim službama. Libanon i Jordan osudili su ga na smrtnu kaznu u odsutnosti. Njegova je skupina odgovorna za ubojstvo i smrt oko 900 ljudi u najmanje 20 zemalja, uključujući i ranjavanje izraelskog veleposlanika u Londonu Shlomoa Argova, što je 1982. godine dovelo do izraelske invazije na Libanon.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika