27.12.2008. / 10:58

Autor: Marko Biočina

Nizozemska

Amsterdam smanjuje broj prostitutki

Gradonačelnik Amsterdama Job Cohen tvrdi kako želi da Amsterdam postane poznat kao centar likovne umjetnosti, glazbe i muzejske ponude, a ne kao meka za legalne poroke

U Amsterdamu bi uskoro trebalo biti dvostruko manje izloga s prostitutkamaU Amsterdamu bi uskoro trebalo biti dvostruko manje izloga s prostitutkamaAmsterdamski gradonačelnik Job Cohen predstavio je svoj plan smanjenja poznate Četvrti crvenih svjetiljki u tom gradu. Radi se o četvrti smještenoj u staroj jezgri Amsterdama koja je najpoznatija po velikom broju izloga u kojima je moguće unajmiti prostitutku.

Ipak, ako Cohen uspije realizirati svoj plan, broj izloga bit će prepolovljen, a sama četvrt bit će svedena samo na dvije glavne ulice. Trenutno tamo ima oko 400 izloga u kojima prostituke čekaju svoje mušterije. Uz smanjenje Četvrti crvenih svjetiljki, cohen planira zatvaranje petine coffee shopova, dućana u kojima je moguće legalno kupiti marihuanu, te zatvaranje velikog broja ostalih bordela.Mnogi u Amsterdamu strahuju kako bi takva mjera mogla ugroziti turizam u tom gradu, s obzirom da mnogi tamo dolaze upravo zbog legalne prostitucije i marihuane.

Ipak, gradonačelnik Cohen tvrdi kako želi da Amsterdam postane poznat kao centar likovne umjetnosti, glazbe i muzejske ponude, a ne kao meka za legalne poroke: "Ne želimo zatvoriti Četvrt crvenih svjetiljki, već je samo želimo smanjiti. U Nizozemskoj je prostitucija legalna i to je u redu, ali u posljednjih nekoliko godina smo zabilježili mnogo slučajeva trgovine ljudima i žena koje su bile prisiljene da budu prostitutke. Želimo iamti veću kontrolu, jer kad postoji veća kontrola postoji i veća transparentost. Zbog toga je ovaj plan smanjimo kriminal i učinimo naš grad sigurnijim za sve".

Cohenov plan kritizirao je sindikat prostituki tvrdeći kako graodnačelnik pod krinkom borbe protiv kriminala želi zatvoriti cijeli niz legalnih "izloga za prostituke" i na taj način uništiti toleranciju koja godinama vlada u Nizozemskoj.

Vezane vijesti

Slovenija razmišlja o ukidanju dozvola za barske plesačice

Slovenija razmišlja o ukidanju dozvola za barske plesačice

Nakon upozorenja iz nevladinih udruga i diplomatskih krugova da je upletena u trgovinu ljudima, Slovenija će vjerojatno ukinuti izdavanje radnih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika