27.12.2008. / 12:02

Autor: Petra Horvat

Živorad Kovačević: 'Hrvatska nam je najvažniji partner'

'Nekada je bio slogan da se između dvije zemlje ekonomski odnosi moraju dovesti na nivo političkih, a danas su naši ekonomski odnosi neusporedivo bolji', rekao je Kovačević.

Živorad KovačevićŽivorad KovačevićSrbija bi trebala, stav je predsjednika Europskog pokreta u Srbiji Živorada Kovačevića, poduzeti inicijativu u poboljšanju odnosa sa susjednim zemljama. "To se odnosi posebno na Hrvatsku koja je najvažniji bilateralni politički partner Srbije", izjavio je Kovačević, a prenijeli su srpski mediji.

Napomenuo je i kako su odnosi na području ekonomije i kulture puno bolji od političkih, te je to ocijenio neprirodnim. "Srećom, odnosi između društava, ekonomija, kultura mnogo su bolji nego politički odnosi, što nije prirodno. Nekada je bio slogan da se između dvije zemlje ekonomski odnosi moraju dovesti na nivo političkih, a danas su naši ekonomski odnosi neusporedivo bolji", rekao je Kovačević.

Ocijenio je da nijedna strana nije nevina, te istaknuo da je vraćanje prošlosti na neodgovarajući način najgore od svega. "Tome nema kraja i nikakav međunarodni sud to ne može utvrditi", rekao je. Kovačević smatra da međunarodne tužbe Hrvatske i Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu nisu narušile odnose dvaju zemalja jer je ta tužba podnesena još 1999. "Da li je Hrvatskoj bilo politički moguće da povuče tužbu, teško mogu reći. Da li je srpska protutužba reakcija na to, očigledno da je. Ali, sada je to pred Međunarodnim sudom i pustimo da on odlučuje o tome i vratimo se realnim temama, jer u protivnom, nikada nećemo izaći iz začaranog kruga", rekao je Kovačević.

Kao teme o kojima, prema njegovom mišljenju, Hrvatska i srbija trebaju razgovarati naveo je neriješena pitanja granice, probleme s izbjeglicama i borba protiv organiziranog kriminala.

Kao najveće neuspjehe vanjske politike Srbije u protekloj godini naveo je pogoršanje odnosa sa susjedima, odnosno najniži nivo političkih odnosa s Hrvatskom, crnom Gorom, Albanijom, Makedonijom i BiH. "Osnovni razlog je pitanje njihovog priznavanja Kosova, što je nova regionalna realnost sa kojom treba računati", rekao je Kovačević.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika