27.12.2008. / 13:10

Autor: Petra Horvat

Kovač novi čelnik splitskog škvera, Klarić smijenjen

Ključan razlog Klarićeve smjene vjerojatno je gubitak od 2,6 milijardi kuna koji je nastao u manje od tri godine

Srđan Kovač / Foto: Duje Klarić / CropixSrđan Kovač / Foto: Duje Klarić / CropixSrđan Kovač je imenovan novim predsjednikom Uprave Brodosplita, a stari je čelnik brodogradilišta Domagoj Klarić smijenjen odlukom Vlade. prema neslužbenim informacijama Slobodne Dalmacije, ključan razlog Klarićeve smjene je gubitak od 2,6 milijardi kuna koji je nastao u manje od tri godine.

Srđan Kovač je kazao da će se očitovati nakon primitka službene potvrde o imenovanju, a Uprava Brodosplita je samo kratko poručila da čeka potvrdu o smjeni. Novi čelnik splitskog škvera diplomirani je ekonomist koji je u stručnim krugovima na glasu kao financijski autoritet, a pred njim je teška borba za opstanak Brodosplita.

Kovač je više od 25 godina u splitskom brodogradilištu, a 2006. godine je smijenjen s pozicije financijskog direktora jer je odbio potpisati spornu novčanu transakciju koja je bila povod za izbijanje afere Brodosplit. Radilo se o brokerskoj proviziji od šest milijardi dolara za tvrtku Iceberg u projektu izgradnje četiriju tankera za njemački Wessels.

Ministar Damir Polančec je početkom tjedna tvrdio da u škveru neće doći do kadrovskih promjena, pa je Klarićeva smjena došla neočekivano. Polančec je ranije kazao kako do smjena neće doći jer "na tom pitanju sindikati nisu inzistirali". Za pretpostaviti je da je Vlada smijenila Klarića, kojeg je Sanader prošle godine branio kao uspješnog direktora, zbog straha od mogućih prosvjeda i štrajkova.

Novoizabranog direktora osim struke podržavaju sindikati. "Treba dati podršku svakom čovjeku dobre volje i namjere, što srđan Kovač nedvojbeno jest. Od novog direktora očekujemo borbu za opstanak škvera", rekao je Zvonko Šegvić, predsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplita. Domagoj Klarić će nakon smjene ostati članom Uprave.

Vezane vijesti

Vandoren pozvao na privatizaciju Brodosplita

Vandoren pozvao na privatizaciju Brodosplita

Voditelj Izaslanstva Europske unije u Hravtskoj Paul Vandoren danas je pozvao Vladu na potpisivanje sporazuma o privatizaciji splitskoga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika