27.12.2008. / 18:30

Autor: Petra Horvat

Humanitarne organizacije: 'Spriječite totalni rat u Gazi'

Pristup humanitarnoj pomoći ne smije se koristiti kao politički instrument", dodaje se u priopćenju humanitarnih organizacija

Najmanje 195 Palestinaca je izgubilo život, a više od 300 je ranjenoNajmanje 195 Palestinaca je izgubilo život, a više od 300 je ranjenoViše humanitarnih organizacija pozvalo je u subotu sve strane u izraelsko-palestinskome sukobu da spriječe "totalni rat", ocijenivši da bi on doveo do "kobnih posljedica" za civile u Gazi.

"Gaza je već paralizirana zbog izraelske blokade. Vojni napad na Gazu mogao bi potpuno uništiti infrastrukturu nužnu za pročišćavanje otpadnih voda i za opskrbu bolnica i kućanstava vodom i strujom, što bi imalo kobne posljedice", rekao je Jeremy Hobbs, direktor Oxfam international, prema zajedničkom priopćenju pet organizacija.

Uz Oxfam, poziv su uputili Care international, Katolička organizacija za prekomorski razvoj (CAFOD), njemačka organizacija Medico international i švedska Diakonia.

Najmanje 195 Palestinaca je izgubilo život, a više od 300 je ranjeno, među kojima 120 teško, u subotu u zračnim napadima izraelskog zrakoplovstva na pojas Gaze, rekao je načelnik hitne službe na tom području.

Kao odgovor na te napade, na Izrael je u subotu iz pojasa Gaze ispaljeno više desetaka raketa.

"Vojna operacija velikih razmjera mogla bi imati kobne posljedice na civile koji ionako jako teško žive zbog izraelske blokade Gaze koja traje već 18 mjeseci te prilično ugroziti sigurnost Izraelaca koji su meta raketiranja" iz pojasa Gaze, ocijenile su te nevladine organizacije, osudivši napade na civile.

"Blokada Gaze je nezakonita i znači kolektivno kažnjavanje običnih muškaraca, žena i djece. Pristup humanitarnoj pomoći ne smije se koristiti kao politički instrument", dodaje se u priopćenju u kojemu se međunarodnu zajednicu poziva da osudi "sve strane koje nesrazmjerno primjenjuju silu".

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika