27.12.2008. / 21:30

Autor: Hina

Hamas neće popustiti zbog izraelskih napada

Hanija je u govoru kojeg je prenosila televizija istaknuo da Palestinci ni u kojem slučaju i ni pod kojim okolnostima neće ni pred kime, osim pred Bogom, pokleknuti i da se nikada neće odreći Palestine

Ismail HanijaIsmail HanijaŠef Hamasove vlade Ismail Hanija danas je nakon izraelskog zračnog napada na Gazu u kojem je, prema posljednjim informacijama, ubijeno najmanje 210 ljudi, a 750 je ranjeno, kako njegov pokret neće popustiti pred Izraelom ma kakvu silu koristio protiv Palestinaca.

Hanija je u govoru kojeg je prenosila televizija istaknuo da Palestinci ni u kojem slučaju i ni pod kojim okolnostima neće ni pred kime, osim pred Bogom, pokleknuti i da se nikada neće odreći Palestine. "Nikada se nećemo povući i nećemo se odreći svog teritorija makar Izrael u potpunosti uništio pojas Gaze i ubio nas na tisuće", rekao je.

Hanija je također optužio Izrael za masakr Palestinaca, prenijela je televizijska postaja Al-Aqsa. "Palestina nikad nije svjedočila ružnijem masakru", rekao je Hanija.

Međunarodna zajednica je osudila agresiju koja se događa u pojasu Gaze i obje strane pozvala na trenutačan prekid sukoba. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon je "duboko zabrinut" zbog žestokih izraelskih napada na pojas Gaze i poziva na "trenutačni prekid sukoba", prema priopćenju koje je u subotu objavio njegov glasnogovornik. "Glavni tajnik je duboko zabrinut zbog nasilja i prolijevanja krvi u Gazi te zbog nastavka nasilja na jugu Izraela", prema tom glasnogovorniku. "Pozvao je na trenutačni prekid sukoba".

Predsjednik talijanske vlade Silvio Berlusconi izrazio je u subotu "zabrinutost" zbog obnove sukoba između Izraela i Palestinaca iz Hamasa te je zatražio njihov "trenutačni" prekid i nastavak dijaloga radi pronalaženja "stabilnog i trajnog" rješenja.

I Velika Britanija je izrazila "vrlo veliku zabrinutost" zbog izraelskih zračnih napada i zatražila je od izraelske vlade "najveću moguću suzdržanost" i "trenutačni" prekid raketiranja Izraela iz pojasa Gaze.

"Kao što je Kvartet objavio 15. prosinca, mirno rješenje je jedini način za postizanje trajnog rješenja za stanje u Gazi", rekao je premijer Gordon Brown, pozivajući "aktiviste u Gazi da odmah prekinu raketiranje Izraela".

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier u razgovoru za nedjeljni broj Bild am Sonntag isto je rekao da je "jako zabrinut" zbog stanja na Bliskom istoku. "Pojas Gaze ponovo bi mogao ogreznuti u nasilju", rekao je ministar. "Njemačka vlada ne razumije zbog čega je Hamas jednostrano prekinuo primirje s Izraelom. To je neodgovorna odluka s obzirom na težak položaj stanovnika u pojasu Gaze", upozorio je.

Sirija je u subotu osudila izraelske zračne napade na pojas Gaze koje je nazvala "barbarskim zločinom" i pozvala je da se održi izvanredni arapski summit. "Sirija za velikom zabrinutošću prati izraelski barbarski napad na palestinski narod u Gazi i smatra da je riječ o strašnom zločinu i terorističkom činu", piše u priopćenju ministarstva vanjskih poslova. "Sirija kao predsjedateljica Arapske lige poziva arapske čelnike da održe izvanredni susret na vrhu na kojemu će razgovarati o pogubnom stanju u Gazi", dodaje se u priopćenju.

I Maroko je osudio izraelske napade te pozvao na "trenutačni prekid neprijateljstva" i na "nastavak dijaloga" između svih sukobljenih strana, u priopćenju ministarstva vanjskih poslova objavljenom u Rabatu. "Kraljevina Maroko oštro osuđuje izraelske vojne operacije velikih razmjera koje su odnijele više desetaka života palestinske braće u pojasu Gaze", ističe se u priopćenju. Rabat usto "odlučno osuđuje nesrazmjernu primjenu sile i tragičnu eskalaciju nasilja", dodaje ministarstvo zahtijevajući "trenutačni prekid neprijateljstva".

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika