27.12.2008. / 21:50

Autor: Hina

Olmert obećao: 'Izbjeći ćemo humanitarnu krizu u Gazi'

Olmertova izjava uslijedila je nakon što su izraelske snage u subotu izvršile zračne napade na ciljeve Hamasa u pojasu Gaze, u kojima je, prema posljednjim podacima, poginulo najmanje 210 osoba, a ranjeno je 750

Ehud OlmertEhud OlmertPremijer izraelske prijelazne vlade Ehud Olmert izjavio je večeras da je došlo vrijeme da Izrael odgovori na raketne i minobacačke napade iz pojasa Gaze ali da će u tom području izbjeći "humanitarnu krizu", naglasivši kako se Izrael ne bori protiv palestinskog naroda nego protiv Hamasa.

Olmertova izjava uslijedila je nakon što su izraelske snage u subotu izvršile zračne napade na ciljeve Hamasa u pojasu Gaze, u kojima je, prema posljednjim podacima, poginulo najmanje 210 osoba, a ranjeno je 750.

"Ne borimo se protiv palestinskog naroda, već protiv Hamasa", istaknuo je Olmert.

"Tijekom dana smo razgovarali s čelnicima svijeta i objasnili im da smo bili prisiljeni djelovati kako bi zaustavili napade na naše stanovništvo. Paralelno će Izrael učiniti sve da se izbjegne humanitarna kriza u pojasu Gaze", naglasio je šef vlade u govoru naciji.

On je ocijenio da su se tijekom napada fokusirali na vojne mete te da su na minimum i reducirali stradanja nedužnih žrtava.

Olmert je precizirao da je cilj napada "promjena stanja na jugu Izraela" kako bi stotine tisuća Izraelaca bilo pošteđeno prijetnji raketa, a Hamas je optužio da je želio eskalaciju napetosti.

Izraelski premijer također je ocijenio da bi izraelska vojna operacija u pojasu Gaze "mogla potrajati" te je ohrabrio stanovnike juga Izraela da se suoče s kontinuiranim raketnim napadima iz pojasa Gaze koji je pod kontrolom Hamasa.

"Možda će trebati vremena, a svako od nas mora biti strpljiv kako bi završili misiju", rekao je Olmert.

"Građani Izraela ... moguće je da se na neko kraće vrijeme broj raketa koje padaju na vas poveća i da njihov doseg bude veći no što smo dosad bili navikli", upozorio je također Olmert izraelsko stanovništvo. (P.H.)

Vezane vijesti

Trgovci milostinjom

Trgovci milostinjom

Novinar New Yorkera Philip Gourevitch bavi se mračnim stranama humanitarnih napora u afričkim zemljama, postavljajući pitanje je li moguće pružiti… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika