28.12.2008. / 09:52

Autor: Hina

Vijeće sigurnosti UN-a poziva na prekid nasilja u Gazi

'Članice pozivaju sve strane da odmah zaustave sve vojne aktivnosti', dodaje se u izjavi Vijeća sigurnosti kojim u prosincu predsjedava Hrvatska

Hrvatska u prosincu predsjedava Vijećem sigurnosti UN-aHrvatska u prosincu predsjedava Vijećem sigurnosti UN-aVijeće sigurnosti UN-a rano u nedjelju pozvalo je na trenutačno zaustavljanje nasilja u Gazi nakon izraelskih zračnih udara u kojima je ubijeno više od 270 Palestinaca, koji su uslijedili kao odgovor na raketne i minobacačke napade militanata Hamasa iz Gaze na Izrael.

"Članice Vijeća sigurnosti izražavaju ozbiljnu zabrinutost nad eskalacijom stanja u Gazi i pozivaju na trenutačno zaustavljanje svih neprijateljstava", stoji u izjavi Vijeća sigurnosti koju je novinarima pročitao hrvatski veleposlanik Neven Jurica.

"Članice pozivaju sve strane da odmah zaustave sve vojne aktivnosti", dodaje se u izjavi objavljenoj nakon izvanrednog sastanka Vijeća sigurnosti kojim u prosincu predsjedava Hrvatska.

Sjednica je sazvana na zahtjev Libije, jedine arapske članice Vijeća, a izjava je usuglašena nakon četverosatne rasprave iza zatvorenih vrata. Njome se također sve uključene strane pozivaju da odgovore na "ozbiljne humanitarne potrebe u Gazi".

Prema posljednjim podacima, u izraelskim zračnim udarima na Gazu u subotu i nedjelju ujutro poginuo je 271 Palestinac, a 620 ih je ranjeno. Izraelski ministar obrane Ehud Barak u nedjelju je dopustio prolazak jednog humanitarnog konvoja s humanitarnom pomoći za pojas Gaze. (P.H.)

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika