28.12.2008. / 10:35

Autor: Hina

Mesić pozvao na prekid nasilja u Gazi

'Mir i suživot uz priznavanje realnosti jedina su perspektiva Bliskoga istoka', rekao je Mesić

Stjepan MesićStjepan MesićPredsjednik Republike Stjepan Mesić izrazio je u nedjelju duboku zabrinutost ekslacijom nasilja na Bliskom istoku koji kulminirao izraelskim napadom na Gazu i pozvao sve strane na suzdržanost i prestanak nasilja, priopćio je Ured Predsjednika.

Predsjednik Mesić uvijek je naglašavao potrebu rješavanja bliskoistočne krize pregovorima i uz poštivanje, odnosno ostvarivanje dvaju prava - prava Palestinaca na vlastitu državu i prava Izraela na život i opstanak u miru i sigurnosti, navodi se u priopćenju.

"Do rješenja se ne može doći ni ratovima, ni ispaljivanjima raketa na civilne ciljeve u Izraelu, niti akcijama bombaša-samoubojica u kojima beziznimno ginu nevini ljudi, ali niti masivnim vojnim odmazdama poput napada na Gazu", naglasio je predsjednik Mesić.

Predsjednik Republike podržava zahtjeve svih onih koji traže suzdržanost svih strana na Bliskome istoku, uključujući palestinski pokret Hamas koji ima nadzor u pojasu Gaze, navodi se u priopćenju.

"Mir i suživot uz priznavanje realnosti jedina su perspektiva Bliskoga istoka. Kao zemlja koja se s razlogom smatra prijateljem Izraela, ali i arapskih zemalja i palestinskoga naroda, te kao članica Vijeća sigurnosti, Hrvatska očekuje da će Ujedinjeni narodi poduzeti hitne, razumne i konstruktivne korake kako bi se spriječilo dalje zaoštravanje na Bliskome istoku", zaključuje se u priopćenju. (P.H.)

Vezane vijesti

Ukinite blokadu Gaze

Ukinite blokadu Gaze

Pedeset međunarodnih nevladinih organizacija i agencija UN-a pozvalo je u četvrtak Izrael da ukine blokadu pojasa Gaze, u povodu 5. godišnjice… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika