28.12.2008. / 10:52

Autor: Hina

Izrael ne razmišlja o prekidu sukoba

'Imamo vremena, strpljenja i sredstava... da vratimo život u južnom Izraelu u normalu', rekao je tajnik izraelskog kabineta

Oved YehezkelOved YehezkelIzrael je u nedjelju drugi dan zaredom nastavio sa zračnim napadima na Gazu, jačajući pritisak na Hamas nakon što je više od 270 ljudi poginulo u jednom od najkrvavijih dana u 60-godišnjem sukobu između Palestinaca i Izraela.

Izraelski čelnici objašnjavaju da su napadi odgovor na gotovo svakodnevno palestinsko raketiranje južnog Izraela koje se intenziviralo nakon što je Hamas prije tjedan dana prekinuo šestomjesečni prekid vatre.

"U ovom trenutku ne razmišljamo o prekidu sukoba", rekao je tajnik izraelskog kabineta Oved Yehezkel za Izraelski radio. "Imamo vremena, strpljenja i sredstava... da vratimo život u južnom Izraelu u normalu."

U napadu rano u nedjelju ujutro uništeno je sjedište Hamasove televizijske postaje al-Aqse, koja je nastavila emitirati s nepoznate lokacije. Izraelski zrakoplovi napali su također kamp za obuku Hamasovih militanata.

Osim toga, nekoliko desetaka izraelskih oklopnih transportera razmješteno je duž granice s pojasom Gaze u očekivanju moguće kopnene invazije.

Izraelski vojni komentatori tvrde da Izrael ne želi preuzeti nadzor nad pojasom Gaze niti srušiti Hamasovu vladu nego prisiliti Hamas na novi prekid vatre kako bi se zaustavili raketni napadi na južni Izrael.

Palestinski militanti nastavili su u međuvremenu ispaljivati rakete preko granice, od kojih je jedna pala na nenaseljeno područje 30 kiliometara unutar Izraela. Žrtava nema.

Izrael je objavio da je u subotu izveo oko stotinu zračnih napada te da su palestinski militanti ispalili oko 70 raketa na izraelski teritorij, pri čemu je poginuo jedan Izraelac.

Prema palestinskim bolničkim izvorima, u izraelskim je napadima poginuo 271 Palestinac, a više od 700 je ozlijeđeno.

Humanitarne skupine strahuju da bi izraelska operacija mogla dovesti do humanitarne katastrofe u pojasu Gaze, siromašnoj obalnoj enklavi u kojoj živi 1,5 miljuna Palestinaca od kojih polovina ovisi o pomoći u hrani.

Vijeće sigurnosti UN-a rano u nedjelju pozvalo je na trenutačno zaustavljanje nasilja u Gazi nakon izraelskih zračnih udara u kojima je ubijeno više od 270 Palestinaca, koji su uslijedili kao odgovor na raketne i minobacačke napade militanata Hamasa iz Gaze na Izrael.

"Članice Vijeća sigurnosti izražavaju ozbiljnu zabrinutost nad eskalacijom stanja u Gazi i pozivaju na trenutačno zaustavljanje svih neprijateljstava", stoji u izjavi Vijeća sigurnosti koju je novinarima pročitao hrvatski veleposlanik Neven Jurica.

"Članice pozivaju sve strane da odmah zaustave sve vojne aktivnosti", dodaje se u izjavi objavljenoj nakon izvanrednog sastanka Vijeća sigurnosti kojim u prosincu predsjedava Hrvatska.

Sjednica je sazvana na zahtjev Libije, jedine arapske članice Vijeća, a izjava je usuglašena nakon četverosatne rasprave iza zatvorenih vrata. Njome se također sve uključene strane pozivaju da odgovore na "ozbiljne humanitarne potrebe u Gazi". (P.H.)

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika