29.12.2008. / 11:21

Autor: Katarina Zorić

2008. na Wall Streetu će pamtiti kao najgoru godinu od doba Velike depresije

Iako su se još prošli tjedan ulagači na Wall Streetu nadali rastu cijena dionica koji je uobičajan na kraju godine, slab promet prošloga tjedna raspršio je sve nade

Veći godišnji pad S&P indeksa zabilježen je samo 1931. godine, u doba Velike depresijeVeći godišnji pad S&P indeksa zabilježen je samo 1931. godine, u doba Velike depresijePo svemu sudeći ova godina ostat će zapamćena kao najgora godina na Wall Streetu u povijesti. Do kraja godine preostala su još samo tri trgovinska dana i ne očekuje se veliki obujam trgovanja kao ni osjetnije oscilacije cijena dionica. S&P indeks od početka godine potonuo je 40,6 posto, a veći godišnji pad tog indeksa, 47,1 posto, zabilježen je samo 1931. godine, u doba Velike depresije.

Iako su se još prošli tjedan ulagači na Wall Streetu nadali rastu cijena dionica koji je uobičajan na kraju godine, slab promet prošloga tjedna raspršio je sve nade. Naime, Dow Jones indeks pao je prošli tjedan 0,7 posto - na 8.515 bodova. S&P 500 indeks pao je 1,7 posto - na 872 boda, dok je Nasdaq indeks izgubio 2,2 posto i pao na 1.530 bodova. Od početka godine Dow Jones indeks pao je 35,8 posto, dok je Nasdaq indeks izgubio 42,3 posto.

Sudeći po padu Dow Jones Wilshire 5000 indeksa koji sadrži gotovo sve dionice izdane u SAD-u, vrijednost američkih dionica od početka godine smanjena je za 7.300 milijardi dolara. To je najveći gubitak dioničke imovine Amerikanaca u povijesti.

Godinu je obilježio početak globalne krize koja je zahvatila sve sektore na tržištu te je stoga pad cijena dionica zabilježen u cjelokupnom rasponu od bankarskog sektora, preko automobilskog i trgovačkog, do tehnološkog i energetskog.

2008. godina bit će zapamćena i po stečaju, restrukturiranju te preuzimanju financijskih divova kao što su Bear Stearns, Merrill Lynch, Lehman Brothers, AIG i Washington Mutual.

Najveće središnje banke svijeta pod utjecajem recesije oštro su smanjivale kamatne stope kako bi oživjele gospodarstvo. Primjerice u SAD-u i Japanu, kamate su pale na najniže razine u povijesti.

2009. donosi postupni oporavak

Poticajne mjere u najvećim svjetskim gospodarstvima, ali i smanjivanje kamatnih stopa donekle bude nadu da je najgore razdoblje financijske krize i globalne recesije prošlo. Analitičari prognoziraju da bi iduća godina mogla donijeti bolje raspoloženje na tržištu

Michael Sheldon iz tvrtke RDM Financial ipak upozorava da će se i početkom iduće godine osjetiti utjecaj krize. "Na početku 2009. može se očekivati nastavak vala loših makroekonomskih podataka i osnovna su pitanja koliko dugo će taj val trajati i koliko su te loše vijesti već ugrađene u cijene dionica. Ako će sve ići prema planu, 2009. bit će godina tranzicije iz jedne katastrofalne u godinu postupnog oporavka", kaže Sheldon.

Vezane vijesti

Negativni izgledi Hrvatske

Negativni izgledi Hrvatske

Agencija za dodjelu kreditnog rejtinga Moody's snizila je izglede (outlook) zaduživanja Hrvatske s ocjene stabilno na negativno, procijenivši kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika