29.12.2008. / 11:47

Autor: Katarina Zorić

Jeremić: Srbija i Hrvatska ne mogu riješiti situaciju bez otvorenog razgovora

U povodu nedavnih izjava hrvatskog premijera Ive Sanadera kako je spreman doći u Beograd, Jeremić je rekao da su hrvatski dužnosnici dobrodošli. Nada se i da su srbijanski dužnosnici dobrodošli u Zagreb

Srbijanski šef diplomacije Vuk Jeremić poziva na dijalogSrbijanski šef diplomacije Vuk Jeremić poziva na dijalogSrbiji i Hrvatskoj potreban je dijalog i sadašnja situacija ne može se prevladati bez otvorenog razgovora, izjavio je za agenciju Fonet srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić, a prenosi beogradski list Blic.

U povodu nedavnih izjava hrvatskog premijera Ive Sanadera kako je spreman doći u Beograd, Jeremić je rekao da su hrvatski dužnosnici dobrodošli u Beograd. Nada se i da su srbijanski dužnosnici dobrodošli u Zagreb.

Jeremić je ocijenio da bi 2009. mogla biti godina europskih integracija regije ovisno od toga kakvi budu odnosi Europske unije i Srbije. "Ukoliko taj odnos bude onakav kakav mi vjerujemo da bi trebao biti, onda bi 2009. mogla biti godina integracije za zapadni Balkan", istaknuo je šef srbijanske diplomacije.

On smatra kako nije nemoguće da Srbija iduće godine i službeno postane kandidat za članstvo u EU. Upitan je li EU u ovoj godini iznevjerila Srbiju, Jeremić je odgovorio da on to ne bi tako nazvao, jer je to „dosta težak izraz“. Međutim, istaknuo je da su očekivanja građana u pogledu europskih integracija s pravom uvijek velika. Jeremić se nada da će u idućoj godini doći do okončanja srbijanske suradnje s Haškim sudom, ali i do značajnih institucionalnih koraka na putu ostvarivanja punopravnog članstva u EU za Srbiju.

Jeremić je istaknuo kako aktualna srbijanska vlada europske integracije smatra apsolutnim prioritetom. "Neka druga vlada možda ne bi imala takav prioritet. Dok je ove Vlade, europske integracije bit će prioritet od kojega neće odustati“, precizirao je Jeremić.

Upitan da li mu je netko od mnogobrojnih međunarodnih sugovornika spomenuo mogućnost priznavanja neovisnosti Kosova kao uvjet za članstvo Srbije u EU, Jeremić je naglasio kako ne može tvrditi da to niko nije imao na pameti, ali je napomenuo da to nikada nije eksplicitno izjavljeno Beogradu.

Također je naglasio da je Vlada Srbije protiv podjele Kosova te da očekuje ponovno otvaranje pregovora o statusu. "Očekujemo da će mišljenje Međunarodnog suda pravde biti da je Kosovo proglasilo neovisnost kršeći međunarodno pravo", rekao je Jeremić, objasnivši da će to otvoriti mogućnost povratka za pregovarački stol kako bi se postigao kompromis.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika