29.12.2008. / 13:17

Autor: Nacionalova redakcija

Samodol spriječio ulazak Ljubljanske banke u Hrvatsku

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) nije odobrila zahtjev Nove ljubljanske banke za preuzimanjem Optima leasinga

Ante Samodol, glavni nadzornik financijskih usluga u HrvatskojAnte Samodol, glavni nadzornik financijskih usluga u HrvatskojHrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) spriječila je Novu ljubljansku banku u preuzimanju hrvatske tvrtke Optima leasing, piše Poslovni dnevnik.

Hanfa odbijenicu opravdava procjenom i analizom pravnih i financijskih rizika koji mogu značajno utjecati na poslovanje Optima leasinga ako ga preuzme Nova ljubljanska banka. Ti rizici, smatraju u Hanfi, proizlaze iz spora koji se vodi radi duga na ime neisplaćene devizne štednje s hrvatskim državljanima štedišama Ljubljanske banke, te ishoda tog spora i eventualnog namirenja vjerovnika.

Usto, zbog postupka Ljubljanske banke prema hrvatskim štedišama, koji je predmet spora, Hanfa smatra da je u Hrvatskoj ozbiljno narušeno povjerenje potencijalnih korisnika financijskih usluga prema pružateljima financijskih usluga koja su na bilo koji način u značajnoj mjeri povezani s Novom ljubljanskom bankom.

Time se politika regulatora hrvatskog financijskog tržišta pokazala konzistentnom. Naime, prije nekoliko godina belgisjki KBC je doživio istu sudbinu prilikom pokušaja ulaska na hrvatsko bankarsko tržište. KBC se javio kao kandidat za kupnju Splitske banke, ali im je Hrvatska narodna banka odmah dala do znanja da neće dozvoliti tu transakciju. Razlog je bio taj što je KBC jedan od suvlasnika Nove ljubljanske banke.

Vezane vijesti

Todorić sprema novu ponudu za Mercator

Todorić sprema novu ponudu za Mercator

Koncern Agrokor počinje pripremati uvjetnu javnu ponudu dioničarima za kupnju slovenskog trgovačkog lanca Mercator, piše Poslovni dnevnik. Ovo je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika