29.12.2008. / 13:55

Autor: Hina

Mehun: Nećemo ništa mijenjati, trgovine nedjeljom neće raditi

Taj je zakon rezultat kompromisa, a odredbe vezane uz zabranu rada trgovina nedjeljom izvan turističke sezone i mjeseca prosinca usuglašene su sa svim socijalnim partnerima, odnosno i sindikatima i poslodavcima i nema potrebe da se mijenjaju, istaknuo je Mehun u izjavi nakon posljednje ovogodišnje sjednice Vlade

Glasnogovornik Vlade Zlatko MehunGlasnogovornik Vlade Zlatko MehunPrimjena novog Zakona o trgovini, odnosno njegovih odredbi o radu nedjeljom, započinje s 1. siječnjem iduće godine u obliku u kojem ga je prihvatio Sabor i te se odredbe neće mijenjati prije početka primjene, najavio je danas Vladin glasnogovornik Zlatko Mehun.

Taj je zakon rezultat kompromisa, a odredbe vezane uz zabranu rada trgovina nedjeljom izvan turističke sezone i mjeseca prosinca usuglašene su sa svim socijalnim partnerima, odnosno i sindikatima i poslodavcima i nema potrebe da se mijenjaju, istaknuo je Mehun u izjavi nakon posljednje ovogodišnje sjednice Vlade.

Dodao je da se glas javnosti, koji traži odgodu primjene odredbi o radu nedjeljom i najavljuje mogućnost otkaza u sektoru trgovine, treba uvažavati, no kako je takve odredbe primjerice podržao i najveći sindikat, Savez samostalnih sindikata Hrvatske i da se one za sada neće mijenjati.

Na novinarski upit hoće li se takav stav još jednom razmotriti, obzirom da je konsenzus socijalnih partnera postignut prije prvih znakova ekonomske krize, Mehun je kazao da će se pratiti učinci provedbe ovog zakona i shodno tome i odlučivati o njegovoj daljnjoj primjeni.

Upitan pak znači li to da je ipak ostavljena mogućnost izmjene odredbi o radu nedjeljom, glasnogovornik Vlade je odgovorio da "život piše norme" i da će tako biti i u ovom slučaju.

Rekao je i da o toj temi Ekonomsko vijeće još uvijek nije raspravljalo, ali da nije isključeno da rad trgovina nedjeljom bude tema neke od budućih sjednica Vijeća.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika