29.12.2008. / 18:34

Autor: Hina

Pahor smanjuje plaće 150.000 zaposlenka u javnoj službi

Smanjenje plaća

Borut PahorBorut PahorOko 150.000 zaposlenih koliko ih u Sloveniji radi u javnim službama morat će zbog ekonomske krize slijedećih godina pristati na manje plaće od onih koje im jamče kolektivni ugovori zaključeni ove godine, poručili su u ponedjeljak poslije kriznog sastanka s predstavnicima sindikata zaposlenika u javnim službama premijer Borut Pahor i ministrica za javnu upravu Irma Pavlinič Krebs.

"Dogovorili smo se da zbog bitno izmijenjenih prilika počnemo pregovore o promjeni kolektivnog ugovora zaposlenika u javnim službama", izjavio je Pahor.

Sindikati su pristali na početak pregovora o izmjenama kolektivnog ugovora, koji je predviđao povećanje plaća u javnim službama do 2010. godine, uz uvjet da plaća za siječanj bude isplaćena prema tom ugovoru, koji je nakon višegodišnjih priprema dogovoren u vrijeme vlade Janeza Janše koja nije računala na ozbiljne ekonomske probleme i recesiju.

Za usklađivanje plaća javnih službenika u slijedeće dvije godine prema postojećem kolektivnom ugovoru bilo bi potrebno skoro pola milijarde eura, ali je osigurana samo četvrtina tog iznosa i država nema potrebnih sredstava za usklađivanje, pojasnila je Pavlinič Krebs.

Nova vlada Boruta Pahora prošloga je tjedna za više od 200 eura smanjila plaće ministrima kako bi dala pozitivan primjer cijelom javnom sektoru kako se ponašati u kriznim vremenima. (P.H.)

Vezane vijesti

Pahor izgubio, na čelu Socijalnih demokrata Igor Lukšič

Pahor izgubio, na čelu Socijalnih demokrata Igor Lukšič

Slovenski Socijalni demokrati (SD) na izbornom su kongresu u Kočevju u subotu za svog novog predsjednika izabrali Igora Lukšiča koji je u drugom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika