29.12.2008. / 19:09

Autor: Hina

Neslužbeno:

Oporbenjak Atta Mills pobjednik predsjedničkih izbora u Gani

Izbore u Gani pratili su strani promatrači, a Europska unije pohvalila je prvi krug izbora ocjenivši da je sve provedeno na demokratski način

Atta MillsAtta MillsJohn Atta Mills, oporbeni kandidat, pobijedio je u drugom krugu predsjedničkih izbora u Gani, objavila je u ponedjeljak radio postaja Joy FM.

Iako državno izborno povjerenstvo tek treba priopćiti službene rezultate, spomenuta je radio postaja objavila da Mills, čelnik oporbenog Nacionalnog demokratskog kongresa (NDC), ima 50,6 posto glasova nakon prebrojanih listića iz 222 od 230 izbornih jedinica.

Prema istom izvoru, Nana Akufo-Addo iz vladajuće Nove domoljubne stranke (NPP) osvaja 49,4 posto glasova.

Izbore u Gani pratili su strani promatrači, a Europska unije pohvalila je prvi krug izbora ocjenivši da je sve provedeno na demokratski način. O drugom će se krugu izbora očitovati u utorak.

Atta Mills ili Akufo-Addo zamijenit će Johna Kufuora, koji u siječnju mora odstupiti s dužnosti jer je odslužio dva mandata.

Kufuor je oživio gansko gospodarstvo uvevši protržišne reforme i omogućivši političku stabilnost. Gospodarski rast je snažan i NPP je vodio kampanju na kontinuitetu takve politike.

No, unatoč snažnom rastu i činjenici da je Gana drugi najveći proizvođač kakaa na svijetu te drugi najveći proizvođač zlata u Africi, siromaštvo je i dalje jako rašireno.

Velike političke promjene ne očekuju se ni od jednog kandidata, a obojica obećavaju da će dobro upravljati novcem od novootkrivene nafte, čija bi proizvodnja trebala početi 2010. (P.H.)

Vezane vijesti

Pahor izgubio, na čelu Socijalnih demokrata Igor Lukšič

Pahor izgubio, na čelu Socijalnih demokrata Igor Lukšič

Slovenski Socijalni demokrati (SD) na izbornom su kongresu u Kočevju u subotu za svog novog predsjednika izabrali Igora Lukšiča koji je u drugom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika