29.12.2008. / 20:07

Autor: Petra Horvat

Zagrebačka banka diže kamate - rata na stambeni kredit do 100 eura veća

Kamatna stopa će osobito poskupjeti kod kunskih stambenih kredita, pa će nakon Nove godine umjesto dosadašnjih 6,3 iznositi 8 posto. Dobra vijest je da banka nudi besplatnu mogućnost pretvorbe kunskog ili švicarskog kredita u eurski kredit

Franjo Luković, predsjednik uprave Zagrebačke bankeFranjo Luković, predsjednik uprave Zagrebačke bankeZagrebačka banaka je najavila da hrvatske štediše u 2009. godine očekuju skupi krediti, osobito oni stambeni. Kunskom stambenom kreditu, čija je kamatna stopa najviše porasla, nakon Nove godine će, umjesto dosadašnje kamate od 6,3 posto, godišnja kamatna stopa iznositi 8 posto.

Rata prosječnog kunskog stambenog kredita od 290 tisuća kuna biti će viša 274 kune na mjesec i iznositi će 2750 kuna, umjesto dosadašnjih 2476 kuna.

"Visok rast kamatne stope posljedica je stanja na domaćem tržištu, te dizanja premije za rizik za Hrvatsku na međunarodnom tržištu", priopćila je Zagrebačka banka.

Dobra vijest je da banka nudi besplatnu mogućnost pretvorbe kunskog ili švicarskog kredita u eurski kredit, a istovjetan će kredit od 4000 kuna biti skuplji 86 kuna. Zahtjeve za takvu pretvorbu osobe moraju poslati do 31. ožujka 2009.

Rata kunskog kredit od 720 tisuća kuna, s rokom otplate 15 godina, iznosi 6876 kuna, odnosno rata je veća za 684 kune.

"Riječ je o prvoj takvoj korekciji od veljače 2008. otkako se dogodio višestruk rast troškova financiranja na stranom i domaćem tržištu", priopćila je Zagrebačka banka.

Kod stambenog kredita za mlade vezanog uz euro kamatna će stopa iznositi 7 posto, umjesto dosadašnjih 6,5 posto, dok će za standardni kredit kamatna stopa iznositi 7,5 posto. Stambeni kredit za mlade vezan za švicarske franke porasti će s 5,8 posto na 6,3 posto, odnosno 6,3 na 6,8 posto u standardnoj ponudi.

Kamatna stopa na standardne gotovinske kredite u kunama ili vezane uz euro, priopćila je Zagrebačka banka, od 1. siječnja bit će od 10 do 10,2 posto, a korigirat će se i kamatna stopa na kredite za automobile vezane uz švicarski franak, sa 6,55 na 6,95 posto, odnosno sa 6,5 na 8,25 posto za isti kredit u kunama.

"Nove kamatne stope promijenit će visinu anuiteta na kredite koji dospijevaju u veljači 2009. godine jer se primjenjuju na obračunsko razdoblje za siječanj, a iz navedenih promjena izuzete su kamatne stope na postojeće studentske i umirovljeničke kredite koje ostaju nepromijenjene", priopćila je Zagrebačka banka.

Prema primjeru prosječnog stambenog kredita od 60 000 eura vezanog uz euro ili švicarski franak, na rok od 20 godina, korekcije kamatne stope utjecat će na promjenu anuiteta oko 130 kuna, i na kredite za mlade kao i na standardni stambeni kredit.

"Ove promjene isključivo su rezultat znatna porasta cijene izvora financiranja banaka na domaćem tržištu, gdje je međubankarska kamatna stopa na ročnost od tjedan dana porasla sa stabilnih 5 posto potkraj rujna na rekordnih 19,4 posto potkraj studenog, a na međunarodnom je tržištu cijena novca hrvatskim dužnicima znatno povećana", tvrdi Zagrebačka banka.

Prinos na državnu euro obveznicu, tvrdi Zagrebačka banka, s dospijećem 2011. porastao je s 5,1 na 8,4 posto, što određuje početnu cijenu koja se plaća za novo zaduženje.

Osim Zagrebačke banke i druge su banke najavile dizanje kamatnih stopa.

Vezane vijesti

Presedan težak 4 milijuna kuna

Presedan težak 4 milijuna kuna

Čak je 11 godina bilo potrebno da hrvaski sud donese pravomoćnu presudu u slučaju Alana Ivaniševića protiv Zagrebačke banke. On je tužbu podigao jer… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika