30.12.2008. / 12:55

Autor: Katarina Zorić

Sindikati u Kovaču vide spasitelja splitskog škvera

Matijašević napominje da novoga predsjednika Uprave čeka težak posao: "Kovač ima menadžerske sposobnosti, ali nedostaje mu stručnog znanja o brodograditeljskom procesu. Vjerujem da će on znati okupiti stručni tim oko sebe, ali mogao bi imati problema s tim s obzirom na to da je stručni kadar u Brodosplitu potrošen, a to je rezultat dugogodišnjeg političkog kadroviranja"

Srđan Kovač, novi predsjednik Uprave Brodosplita; Foto: Slobodna DalmacijaSrđan Kovač, novi predsjednik Uprave Brodosplita; Foto: Slobodna DalmacijaBrodogradilište Brodosplit u novoj će godini dobiti novoga predsjednika Uprave Srđana Kovača čije bi imenovanje Nadzorni odbor trebao potvrditi na svojoj sjednici 7. siječnja. Iako je Vladin prijedlog o Kovačevom imenovanju iznenadio mnoge, bolji poznavatelji prilika u splitskom škveru smatraju da je upravo on prava osoba koja se može suočiti s reprogramiranjem nekoliko stotina milijuna dolara zaduženja, ali i neizvjesnim natječajem za privatizaciju škvera.

S tim se ocijenama slaže i predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević: "Po svojim karakteristikama i dosadašnjem radu on je jedan od najkvalificiranijih stručnjaka na ovim prostorima. Budući da je riječ o financijskom stručnjaku koji ima dobre veze u bankarskim krugovima, mislim da je njegovo imenovanje u ovom trenutku presudan faktor jer će biti u stanju pobrinuti se za likvidnost brodogradilišta."

Matijaševića posebno raduje to što je oko Kovačeva imenovanja postignut politički konsenzus jer, kako kaže, neće biti političkog prepucavanja. Napominje da novoga predsjednika Uprave čeka težak posao: "Kovač ima menadžerske sposobnosti, ali nedostaje mu stručnog znanja o brodograditeljskom procesu. Vjerujem da će on znati okupiti stručni tim oko sebe, ali mogao bi imati problema s tim s obzirom na to da je stručni kadar u Brodosplitu potrošen, a to je rezultat dugogodišnjeg političkog kadroviranja".

Sam Kovač o svojoj novoj funkciji trenutno ne želi govoriti jer čeka da imenovanje i formalno bude provedeno. Najavio je kako namjerava uspostaviti dobru komunikaciju s medijima jer želi stvoriti ozračje povjerenja te javnost i zaposlenike upoznati s procesima koji će se događati u splitskom škveru.

Srđana Kovača javnost je upoznala tijekom afere Wessels kada je smijenjen s mjesta financijskog direktora Brodosplita jer je odbio potpisati isplatu šest milijuna dolara brokeru Dragi Mačeku koji je naručio gradnju brodova za njemački Wessels. Sporan je bio novac koji je isplaćen za dodatnu opremu koja nikada nije ugrađena u brodove.

Hrvatskim brodogradilištima treba čvrsti domaći konzorcij

U predstojeću privatizaciju hrvatskih brodogradilišta mogao bi se uključiti i domaći konzorcij o čijem se osnivanju razmišlja vrlo ozbiljno, a u konzorciju bi trebale biti i brodarske tvrtke. Matijašević pozdravlja ideju o domaćem konzorciju, ističući kako je o tome trebalo razmišljati i prije: "Hrvatskom brodogradilištu potreban je jedan čvrsti domaći konzorcij za zajednički nastup na inozemnom tržištu gdje vlada nelojalna konkurencija. Takav konzorcij treba zaštiti hrvatska brodogradilišta od nezakonitih i štetnih radnji."

Još prije nekoliko mjeseci Danko Končar, hrvatski biznismen i vlasnik južnoafričkih rudnika kroma, javno je objavio svoj interes za ulaganja u hrvatsku brodogradnju. Matijašević kaže da Končar ima dobre ideje koje je i on spreman podržati, ako ih pretoči u konkretnu ponudu i ako sve bude prema dogovorenim uvjetima.

U čije će ruke doći hrvatska brodogradilišta, još se uvijek ne zna. Međutim, ako Vlada napravi dobar posao u pregovaranju i Europska komisija prihvati naše stavove oko restrukturiranja i privatizacije, brodogradilišta u Hrvatskoj mogla bi imati budućnost.

Vezane vijesti

"Namjerno rušenje Brodotrogira"

"Namjerno rušenje Brodotrogira"

Čelnici sindikata u Brodotrogiru zatražili su danas od prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Radimira Čačića da se žurno očituje o… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika