30.12.2008. / 13:56

Autor: Petra Horvat

Stratfor: Poučena slovenskim iskustvom, RH će blokirati susjede

Hrvatsko - slovenski spor mogao bi imati opasne posljedice za europsku budućnost cjelokupne Balkanske regije, jer bi zemlje članice EU-a u budućnosti mogle rješavanje svih problema koje imaju sa zemljama kandidatkinjama shvatiti kao svoju obavezu

Stjepan Mesić i Danilo TuerkStjepan Mesić i Danilo TuerkStratfor, neovisna američka agencija za strateška istraživanja, analizirala je kakve će posljedice na druge susjedne zemlje kandidatkinje za ulazak u EU imati graničan spor između Hrvatske i Slovenije. Analitičari su došli do zaključka da će hrvatsko - slovenski spor imati domino efekt na buduće pregovore sa susjednim zemljama, te upozoravaju da će to ugroziti cjelokupan proces integracije zemalja Zapadnog Balkana u EU. Spor sa Slovenijom, smatra Stratfor, Hrvatsku će ohrabriti da bude jednako zahtjevna prema svojim balkanskim susjedima kao što je Ljubljana bila prema Zagrebu.

"Na Balkanu postoji mnogo područja oko kojih bi se države bivše Jugoslavije mogle sukobiti", smatra Stratfor. "Pretpostavimo da će Hrvatska kroz par godina postati članicom EU-a, te da će to postati prije Srbije. U tom će slučaju Hrvati, kada dođe red na Hrvatsku da se izjasni po pitanju ulaska drugih država u EU, vrlo glasno isticati sporove sa susjednim državama Srbijom i BiH. Također, postoji mogućnost da Hrvatska od Srbije zatraži isplatu ratne štete", stoji u analizi.

Hrvatsko - slovenski spor zbog toga bi mogao imati opasne posljedice za europsku budućnost cjelokupne Balkanske regije, jer bi zemlje članice EU-a u budućnosti mogle rješavanje svih problema koje imaju sa zemljama kandidatkinjama shvatiti kao svoju obavezu. "Te će probleme rješavati ili kroz blokadu ili kroz usporavanje procesa njihovog pridruživanja", stoji u analizi.

Kako bi integracija balkanskih zemalja tekla glatko, smatraju analitičari Stratfora, potrebno je da se dešavaju simultano. No, ta je želja Bruxellesa neutemeljena, tvrdi Stratfor, zbog birokratske prirode EU-a kao i zbog različitih razina spremnosti zemalja kandidatkinja. "Primjerice, Bosna je desetljećima udaljena od članstva u EU", stoji u izvješću.

"Sve te komplikacije Bruxellesu zadaju glavobolju", ističe Stratfor, a u zaključku poručuju da će Zagreb morati zakopati ratnu sjekiru sa Slovenijom i prihvatiti uvjete Ljubljane. Portal Seebiz je podsjetio da je i Slovenija prilikom ulaska imala problema zbog talijanske blokade, pa je poučena tim iskustvom blokirala Hrvatsku, koja će vjerojatno nastaviti istu praksu.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika