30.12.2008. / 15:21

Autor: Petra Horvat

Balkan će biti ključno pitanje za češko predsjedanje EU-om

'Za nas je Balkan ključno pitanje. Cijela EU, čitavo ujedinjenje Europe uvelike bi izgubilo smisao ako vani ostane ključan dio Europe', rekao je Schwarzenberg

Karel SchwarzenbergKarel SchwarzenbergČeški ministar vanjskih poslova Karel Schwarzenberg najavio je da će za predstojeće češko predsjedanje Europskom unijom ključno pitanje biti Balkan. "Za nas je Balkan ključno pitanje. Cijela EU, čitavo ujedinjenje Europe uvelike bi izgubilo smisao ako vani ostane ključan dio Europe", rekao je Schwarzenberg za srbijanski Blic. Smatra da je integracija Balkana u EU osobito važna u pogledu sigurnosti Europe i njenog gospodarskog napretka.

Češki ministar pritom je naglasio važnost odbacivanja bremena povijesti na Balkanu, te smatra da se to može postići samo ako pitanje granica neće imati toliko važnu ulogu koliko je od sada imalo. Ipak, naglasio je da nije pretjerano optimističan, jer je pitanje integracije Balkana u EU postalo sporedno pitanje zbog ekonomske krize koja potresa svjetska gospodarstva.

"U Europi će ljudi, zbog straha za svoje zaposlenje, nastojati da se proširenje na Balkan odgodi. Mi ćemo se boriti protiv toga", rekao je Schwarzenberg. Rekao je da će Češka, s obzirom na otežavajuće okolnosti, biti zadovoljna ako se za vrijeme njenog predsjedavanja proces integracije Balkana makar nigdje ne zaustavi.

O pokušajima Češke da se ubrza proces integracije Srbije češki ministar je rekao da odbjegli general Ratko Mladić predstavlja velik problem, zbog kojeg će Nizozemska i Belgija sigurno pružiti otpor.

"Srbija mora dokazati da u potpunosti sarađuje s Haškim tribunalom. Ali znam da se taj problem jednim dijelom koristi i kako bi se odgodilo daljnje proširenje EU", rekao je. Najavio je da će se Češka boriti protiv takvog "lažnog pristupa".

"Ipak, svjestan sam da ima zapadnoeuropskih političara koji smatraju da se Europa ne treba dalje širiti dok ne riješi probleme koje ima. Osobito zbog toga što ulazak posljednjih članica nije predstavljao stopostotan uspjeh", rekao je.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika