30.12.2008. / 19:31

Autor: Hina

IDS najavio otvaranje pitanja regionalne autonomije Istre

'IDS će u idućem mandatu otvoriti i to ključno pitanje za koje smo svjesni da nemamo previše saveznike u Hrvatskoj, ali smo uvjereni da imamo saveznike u građanima Istre', rekao je Jakovčić

Ivan JakovčićIvan JakovčićPredsjednik Istarskog demokratskog sabora (IDS) Ivan Jakovčić ustvrdio je na današnjoj, posljednjoj konferenciji za novinare u ovoj godini, da je IDS najpotrebniji Istri upravo sad, kad je njeno gospodarstvo osjetilo svjetsku krizu, dodajući da je Istra jedina spremna za Europsku uniju, te da će u sljedećem mandatu IDS otvoriti pitanje regionalne autonomije.

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, IDS ima namjeru otvoriti sva ključna politička pitanja koja "determiniraju ovu stranku i koja su u Europi nešto sasvim normalno", rekao je Jakovčić.

"Tu prije svega mislim na regionalnu autonomiju i jaki regionalizam. IDS će u idućem mandatu otvoriti i to ključno pitanje za koje smo svjesni da nemamo previše saveznike u Hrvatskoj, ali smo uvjereni da imamo saveznike u građanima Istre, što je nama, u ostvarenju političkih ciljeva od presudne važnosti," rekao je Jakovčić.

Neovisno o nepotrebnoj blokadi Slovenije, Republika Hrvatska je na putu u Europsku uniju a to ujedno donosi i promjene u upravljanju i življenju, rekao je Jakovčić.

"Istra je u Hrvatskoj jedina spremna za to, što potvrđuje podatak da ova županija danas koristi pedesetak tzv. europskih programa. Mi smo u cjelosti spremni voditi Istru prema Europi i koristiti europska iskustva i europski novac," kazao je predsjednik IDS-a.

"Danas IDS želi usmjeriti sve svoje snage i resurse prema građanima Istre i Istri ne zaboravljajući pritom zemlju u kojoj živimo jer pred nama je neizvjesna 2009. godina," naglasio je Jakovčić spomenuvši pritom svjetsku gospodarsku krizu koja je već, rekao je, "nagrizla Istru i njeno gospodarsko tkivo a samim time sigurnost i stabilnost njenih građana".

Upravo iz tog razloga, kazao je, IDS će kao izvršna vlast u Županiji, gradovima i općinama, svaki mjesec pratiti gospodarska i socijalna kretanja u Istri kako bi bio spreman mijenjati proračune u korist građana kojima je pomoć najpotrebnija.

"IDS jedini može jamčiti stabilnu i sigurnu Istru, dok ostali mogu nuditi eksperimente i neka svoja rješenja. Mi ćemo uvažavati svaki prijedlog premda smo već pokazali kako smo Istru vodili, na način da je danas korak-dva ispred ostatka Hrvatke. Mi ćemo Istru približiti vrlo brzo uz bok najrazvijenijih europskih regija", rekao je Ivan Jakovčić.

Dodao je kako u 2009. godini slijedi i realizacija svih ključnih infrastrukturnih projekata u Istri od punog profila istarskog ipsilona do plinofikacije Istre. (P.H.)

Vezane vijesti

'Neka Zrće presele u Istru. Ja se lako skinem'

'Neka Zrće presele u Istru. Ja se lako skinem'

Istarski župan Ivan Jakovčić uzburkao je duhove kada je prije nekoliko dana javno investitorima poručio da ne investiraju u Brijuni Rivijeru. U… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika