30.12.2008. / 20:29

Autor: Hina

Irskoj prijeti marginalizacija ako odbije Lisabonski sporazum

'O našoj će odluci ovisiti hoće li Irska ostati jedan od ključnih igrača u Europi ili će postati napola odvojena i marginalizirana', ustvrdio je u izjavi irski minista

Dick RocheDick RochePonovno odbijanje sporazuma za reformu Europske unije na novom referendumu sljedeće godine dovelo bi Irsku u situaciju da bude "napola odvojena" od EU, rekao je u utorak irski ministar za europske poslove Dick Roche.

Irska vlada najavila je da će sljedeće godine održati drugi referendum o Lisabonskom sporazumu nakon što je od zemalja članica unije, koje žele da on u potpunosti bude ratificiran do kraja 2009., dobila ključna jamstva. Irska je u lipnju na referendumu odbacila Lisabonski sporazum

Vlada se nada da će ustupci partnera iz EU, poput odluke o zadržavanju stalnog povjerenika, zajedno sa zaštitom koju pruža članstvo u uniji u doba financijske krize, među Ircima ovaj put prevagnuti na stranu pozitivnog odgovora na referendumsko pitanje.

"Pred nama će biti odluka koja je na svoj način jednako važna kao ona koju smo donijeli kad smo se pridružili EEZ (Europskoj ekonomskoj zajednici, preteči EU)", rekao je Roche.

"O našoj će odluci ovisiti hoće li Irska ostati jedan od ključnih igrača u Europi ili će postati napola odvojena i marginalizirana", ustvrdio je u izjavi irski ministar.

Irsko odbijanje sporazuma, nasljednika neuspjelog Ustava EU, koji za cilj ima poboljšanje procesa odlučivanja u uniji, usporilo je proces integracije u uniji upravo u trenucima dok zagovornici sporazuma tvrde kako EU mora iskazati sposobnost za brzo i usklađeno djelovanje da bi se nosila s financijskom krizom.

Irska je bila prva zemlja eurozone koja je ove godine ušla u recesiju i ekonomisti tvrde kako joj se mogao dogoditi propast islandskih proporcija da je bila prepuštena samo vlastitim resursima.

"Dovoljno je pogledati teškoće u nekim drugim malim otvorenim ekonomijama izvan eurozone kako bi se shvatilo u kakvom smo se stanju mogli naći", napisao je guverner Irske narodne banke i član Upravnog vijeća europskih narodnih banaka John Hurley u članku za dnevnik Irish times u utorak.

Protivnici sporazuma odbacili su posljednje ustupke EU kao besmislene i pozvali na poštivanje ishoda prvog irskog referenduma iz lipnja. (P.H.)

Vezane vijesti

Irci "okupirali" Poznanj, većina Hrvata stiže danas

Irci "okupirali" Poznanj, većina Hrvata stiže danas

Niti pljusak koji se spustio na Poznanj nije ih mogao zaustaviti i primiriti. Više od 20.000 raspjevanih irskih navijača "okupiralo" je središte… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika