31.12.2008. / 08:07

Autor: Hina

Kvartet za Bliski istok: Smjesta prekidajte vatru u Gazi

Kvartet je, u priopćenju koje je objavio UN, pozvao na "trenutačni prekid vatre koji će biti poštovan u cijelosti". Kvartet je također "pozvao sve strane da se posvete ozbiljnim humanitarnim i gospodarskim potrebama u Gazi i da poduzmu nužne mjere kako bi osigurao nastavak dopreme humanitarne pomoći", rekla je zamjenica glasnogovornice glavnog tajnika UN-a Marie Okabe

Kvartet za Bliski istok - Ujedinjeni narodi, Europska unija, Sjedinjene Države i Rusija - pozvali su na zaustavljenje nasilja u Gazi i na jugu Izraela, te na omogućavanje dopreme hitne humanitarne pomoći bolnicama i palestinskom stanovništvu u Pojasu Gaze.

Kvartet je, u priopćenju koje je objavio UN, pozvao na "trenutačni prekid vatre koji će biti poštovan u cijelosti". Kvartet je također "pozvao sve strane da se posvete ozbiljnim humanitarnim i gospodarskim potrebama u Gazi i da poduzmu nužne mjere kako bi osigurao nastavak dopreme humanitarne pomoći", rekla je zamjenica glasnogovornice glavnog tajnika UN-a Marie Okabe. "Oni su se suglasili oko hitne potrebe da Izraelci i Palestinci nastave s putom prema miru", dodala je.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon u utorak je održao telefonsku konferenciju s glavnim međunarodnim partnerima koji tragaju za mirom na Bliskom istoku, nakon čega je upućen poziv Kvarteta za prekid vatre, a agencije UN-a upozorile su da stotine ranjenih u bolnicama u Gazi čeka smrt zbog nedostatka lijekova, koja bi se inače mogla spriječiti.

Konzultacije Kvarteta i drugih članica međunarodne zajednice oko zaustavljanja novog izraelsko-palestinskog krvoprolića, događaju se četvrtog dana izraelskih zračnih udara na Gazu u kojim je ubijeno više od 300 Palestinaca, a stotine su ranjene, kao odgovor na raketne napade Hamasa na jug Izraela.

U konzultacijama su osim Bana, sudjelovali sigurnosni i vanjskopolitički predstavnik EU Javier Solana, povjerenica EU za vanjske odnose Benita Ferrero-Waldner, ministar vanjskih poslova Francuske, predsjedavajuće EU, Bernard Kouchner, šef ruske diplomacije Sergej Lavrov, američka državna tajnica Condoleezza Rice, te predstavnik Kvarteta, Tony Blair.

UN-ova Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je Izrael da osigura hitnu dopremu goriva i kritično važnih sredstava za tretman ranjenih na odjelima intenzivne skrbi u Gazi.

Glavna povjerenica UN-ove agencije za palestinske izbjeglice (UNRWA) Karen AbuZayd, kazala je u da je sadašnja situacija "puno, puno gora" od prošlih erupcija nasilja u Gazi.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika