31.12.2008. / 08:35

Autor: Katarina Zorić

Kriza na hrvatskom tržištu nekretnina: Prodaja stanova pala 10,7 posto

Prema podacima analitičara Crozille.com, vidljivo je da su kriza i stezanje remena utjecali i na svijet nekretnina te da se ne očekuju veće promjene cijena stambenih kvadrata početkom nove godine

Predviđanja su da će cijene novih stanova u idućoj godini porasti Predviđanja su da će cijene novih stanova u idućoj godini porasti U odnosu na prošlu godinu, broj prodanih stanova u Hrvatskoj je pao za 10,7 posto. U prošloj je godini prodano 1466 stanova, a u ovoj 1324, objavio je Večernji list.

Podaci su to portala za oglašivanje nekretnina Crozilla.com, a do njih se došlo evidencijom prodanih, odnosno iznajmljenih stanova klijenata koji su se oglašavali na toj stranici. Analiza tog portala pokazuje da je najveća prodaja zabilježena u prvoj polovici ove godine, točnije u travnju, a već tijekom srpnja počela je padati. Najmanje je stanova prodano tijekom prosinca.

Prema podacima analitičara Crozille.com, vidljivo je da su kriza i stezanje remena utjecali i na svijet nekretnina te da se ne očekuju veće promjene cijena stambenih kvadrata početkom nove godine.

Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK, kaže da pad broja prodanih stanova nije neočekivan.

„Neovisno o financijskoj krizi, još smo 2006. godine procijenili da će u ovoj godini stagnirati prodaja stanova“, pojasnio je Ranilović, istaknuvši da su do tog zaključka došli prije gotovo tri godine imajući na umu podatak o porastu cijena stanova te promatrajući odnos ponude i potražnje.

„Financijska kriza zasad je više psihološka, ali smanje li banke financiranje projekata, može se dogoditi pad stanogradnje. Sada bi banke trebale nastaviti financirati projekte, a investitori bi ih pak trebali što pametnije osmisliti“, rekao je Ranilović.

Cijene novih stanova u idućoj godini mogle porasti zbog visoke cijene građevinskog zemljišta i skupih komunalnih nameta, smatraju u udruzi developera. . Također najavljuju da bi potražnja za stanovima mogla biti znatno veća od ponude ako banke zavrnu slavinu.

Vezane vijesti

U grčkom gradu Volosu stvorili vlastitu valutu

U grčkom gradu Volosu stvorili vlastitu valutu

U grčkom gradu Volosu odbacili su europsku valutu euro i stvorili alternativnu lokalnu valutu TEM, piše BBC. Korištenje alternativne valute u lučkom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika