01.01.2009. / 11:35

Autor: Katarina Zorić

Sretna Nova godina: Građanima Hrvatske na dar poskupljenja

U Novoj godini građane Hrvatske očekuju skuplji plin, cigarete, zdravstvo i obvezno osiguranje vozila

Građani Hrvatske u Novu godinu ulaze s novim poskupljenjima. Od danas je skuplji prirodni plin i to za prosječno 20%. Koliki će biti točan iznos odlučit će lokalni distributeri. Neki od njih još se uvijek bave točnim izračunima. Procjenjuje se da će nova cijena plina u Zagrebu biti oko 2,43 kune po prostornome metru. U donosu na dosadašnju cijenu od 2,08 kuna po kubiku, to je rast od oko 17 posto.

Kako sada stvari stoje, skuplji će biti i odlazak liječniku. Prema donesenom zakonu, za svaki odlazak obiteljskom liječniku plaćat će se 15 kuna. Međutim, liječnici obiteljske medicine u znak prosvjeda od 1. siječnja neće naplaćivati participaciju. Liječnici koji tvrde da nisu državni poreznici još se uvijek nisu uspjeli dogovoriti s ministrom zdravstva Darkom Milinovićem pa ostaje za vidjeti hoće li odlazak liječniku uistinu toliko koštati.

Polica dopunskoga zdravstvenog osiguranja koja će pokriti sve participacije, vrijedit će odmah nakon sklapanja i uplate. Polica je dosad vrijedila tek 15. dan od dana uplate, ali to je ukinuto kako bi svi koji se odluče na dopunsko osiguranje bili oslobođeni plaćanja participacije već od 1. siječnja, kada reforma stupa na snagu. Takav će se postupak provoditi u prijelaznom razdoblju do 1. veljače 2009.

Prvi siječnja donosi i nove cijene obveznog osiguranja automobila koje će poskupjeti za 10 posto. Naime, nove odredbe Zakona o zdravstvenom osiguranju oiguravajućim kućama nametnule su i obveze financiranja liječenja stradalih u prometnim nezgodama. To se dosad pokrivalo obveznim zdravstvenim doprinosima, a prema novome Zakonu za to će se sada brinuti osiguravajuće kuće koje će u državni proračun izravno uplaćivati 10% dodatne premije.

Nova godina ne donosi dobre vijesti ni pušačima koji će od danas svoju nezdravu naviku plaćati skuplje za jednu kunu. U Tvornici duhana Rovinj oduku obrazlažu time što je prihvaćeni model oporezivanja radikalan, a Hrvatska je, kako kažu, jedina zemlja koja dostiže harmonizacijske uvjete i to nekoliko godina prije ulaska u Europsku uniju.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika