31.12.2008. / 09:43

Autor: Katarina Zorić

Trgovački lanac Getro otpušta 200 radnika

Uzrok otkaza nije recesija, nego, kako su naveli u Upravi tvrtke, nova sistematizacija radnih mjesta

Oko 200 radnika Getroa ostaje bez posla. U 16 prodajnih jedinica koje Getro ima u svim dijelovima Hrvatske, s 31. prosinca otkaz je dobilo oko 200 radnika od njih oko 1200, piše Jutarnji list. Uzrok otkaza nije recesija, nego, kako su naveli u Upravi tvrtke, nova sistematizacija radnih mjesta.

Iz svakog hipermarketa odlazi 10 do 15 djelatnika, a u Sinju i Bjelovaru bez posla će ostati najveći broj ljudi. „Kada su centri otvoreni, tamo je radilo po 60 djelatnika, s vremenom je taj broj smanjen na po četrdesetak, a konačni broj, od 1. siječnja iduće godine, bit će 25“, doznaje list od izvora iz Getroa.

Među 200 radnika koji će ostati bez posla su oni kojima istječu ugovori o radu, ali i oni koji su imali ugovore na neodređeno, ali im se sistematizacijom ukida radno mjesto.

U Karlovcu primjerice, gdje bez posla ostaje 10 radnika, više neće biti radnog mjesta prodavač, blagajnik i viličarist, nego se uvode nova - prodavač-blagajnik i prodavač-viličarist, što znači da će prodavači morati polagati ispit za upravljanje viličarom. Navodno će sistematizaciju pratiti i smanjenje primanja, a nekima su nuđeni ugovori s upola nižom plaćom.

Budući da u Getrou nije organizirano sindikalno djelovanje, radnici su se za savjete i pomoć obratili Nikoli Badovincu, voditelju karlovačkog ureda SSSH. “Rekao sam im da ništa ne potpisuju jer imaju rok od osam dana za žalbu i savjetovao sam da se učlane u sindikat, kako bih ih mogao zastupati. Vidjet ćemo što će biti“, rekao je sindikalist Badovinac dodavši kako su se radnici žalili na smanjenje plaća koje dolazi s ponuđenim novim radnim mjestom.

Sistematizaciju će pratiti i novo radno vrijeme po kojem djelatnici neće imati ni jedan slobodni dan osim nedjelje, kad ionako ne trebaju raditi zbog primjene novog zakona.

Takozvanim režimom “7 puta 5 plus 5” dnevno bi se radilo po sedam sati te šesti radni dan pet sati. Osim toga, getroovci u Karlovcu se žale da su prošli mjesec, kada su centar posjetili djelatnici Državnog inspektorata, morali dati pismene izjave kako su zadovoljni na poslu te da ne rade prekovremeno.

Djelatnik Getroa koji je želio ostati anoniman, kaže da je u lipnju Uprava predstavila plan razvoja poduzeća i ciljeve za ovu godinu obećavajući da će radnici kroz bonus biti nagrađeni za profesionalni odnos prema poslu, povećan promet i urednost. “Neki dan je stigla obavijest kako nitko od svih nas više od tisuću nije ostvario pravo na bonus. Osjećam se izmanipulirano“, rekao je djelatnik.


Vezane vijesti

Radnicima Kraljevice otkaz i prijenos potraživanja na državu

Radnicima Kraljevice otkaz i prijenos potraživanja na državu

Radnici Brodogradilišta Kraljevica, njih oko 460, danas potpisuju Ugovor o otkupu i prijenosu dospjelih potraživanja između radnika i države, odnosno… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika