31.12.2008. / 10:01

Autor: Hina

Najveći rast dionica na Wall Streetu u posljednja dva tjedna

Dionica GM-a rasla je 5,6 posto nakon što je ministarstvo financija otkupilo dionički udjel od pet milijardi dolara u GMAC LLC., koji kreditira kupce GM vozila, i dalo još milijardu dolara GM-u za restrukturiranje GMAC-a u banku holdinga. GM je odmah oglasio prodaju vozila na kredit uz kamatu od 0 posto

Dionice na Wall Streetu zabilježile su najveći rast u posljednja dva tjedna, nakon što je vlada pojačala napore da spasi General Motors od stečaja, jačajući njegov financijski ogranak GMAC.

Dionica GM-a rasla je 5,6 posto nakon što je ministarstvo financija otkupilo dionički udjel od pet milijardi dolara u GMAC LLC., koji kreditira kupce GM vozila, i dalo još milijardu dolara GM-u za restrukturiranje GMAC-a u banku holdinga. GM je odmah oglasio prodaju vozila na kredit uz kamatu od 0 posto.

Dionica Forda rasla je za 3,2 posto. Svih 10 industrijskih skupina obuhvaćenih indeksom Standard & Poor"s 500 raslo je više od jedan posto, što je donijelo najveći uzlet tog indeksa od 16. prosinca.

"Vijest o GM-u bila je olakšanja za mnoge ulagače, koji su bili zabrinuti da vlada počinje zatvarati slavinu novca za sanaciju", izjavio je za Bloomberg Steven Neimeth, koji upravlja sa 600 milijuna dolara investicijskog fonda SunAmerica Asset Management iz Jersey Citya, New Jersey.

Indeks S&P 500 rastao je za 2,4 posto na 890.64 bodova. Indeks Dow Jones rastao je 184.46 bodova ili 2,2 posto, na 8.668,39 bodova. Tehnološki indeks Nasdaq dobio je 40.38 bodova ili 2.67 posto, zaključivši trgovanje na 1550.70 bodova. Indeks malih kompanija Russell 2000 dodao je 3.6 posto vrijednosti.

Inače, Indeks S&P 500 potonuo je 39 posto u 2008., koja će vjerojatno biti njegova najgora godina od 1931., dok najveća financijska kriza od Velike depresije uvlači SAD, Europu i Japan u prvu simultanu recesiju od II. svjetskog rata. Na najnižoj točki koju je dosegao na zatvaranju trgovanja u 2008., 20. studenoga, S&P 500 je bio na gotovo 49 posto gubitka u godini, te gotovo 52 posto u odnosu na svoju najveću vrijednost zabilježenu 9. listopada 2007.

Oko 7,3 milijardi dionica promijenilo je vlasnika na svim američkim burzama u utorak, što je 28 posto manje od trojmesečnog prosjeka. Burze će biti zatvorene 1. siječnja za Novu godinu.

Dionica Apple Inc., proizvođača Macintosh kompjutora, iPod-a i iPhone-a, pala je sa 87,90 dolara u New Yorku na 84,72 dolara nakon što je web portal Gizmodo objavio da se zdravlje direktora Applea Stevea Jobsa "rapidno pogoršava". Apple je odbio komentirati izvješće o Jobsu, koji je preživio rak gušterače. Dionica se kasnije oporavila na 86,29 dolara.

Američke dionice su rasle unatoč današnje objave podataka o rekordnom padu povjerenja potrošača i smanjivanju poslovnih aktivnosti na najnižu razinu u posljednjih 26 godina.

Promet u trgovinama pao je prošloga tjedna najviše u šest godina, nakon što velika sniženja prije i nakon Božića nisu uspjela spasiti vjerojatno najgoru blagdansku sezonu shoppinga u 40 godina.

Prodaja u trgovinama otvorenim najmanje godinu dana pala je u tjednu do 27. prosinca za 1,8 posto, u odnosu na isti tjedan 2007., prema izvješću International Council of Shopping Centers and Goldman Sachs Group Inc, iz New Yorka.

Cijene kuća u 20 američkih gradova potonule su za 18 posto u 12 mjeseci do listopada, što je najbrži pad ikada zabilježen, prema indeksu S&P/Case-Shiller, koji se izračunava od 2001. godine.

Vezane vijesti

Kineski apel Europi

Kineski apel Europi

Zemlje eurozone koje su zaglibile u dužničku krizu "moraju još više imati na umu da su na istom brodu", ocijenila je u subotu agencija Xinhua, uoči… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika