31.12.2008. / 13:56

Autor: Mislav Šimatović

Komentar: Zašto je Sanader potez Zabe doživio kao izdaju

Pitanje je kojim se argumentima Sanader poslužio kada je Franju Lukovića, najmoćnijeg finacijaša u državi, nagovorio da ne posluša svoje šefove iz inozemstva. Vjerojatno je tražio vraćanje usluge za uslugu, ali zasigurno se poslužio i prijetnjama

Ivo Sanader protiv banaka još uvijek ima jake argumenteIvo Sanader protiv banaka još uvijek ima jake argumente"To je izdaja", kazao je premijer Ivo Sanader u krugu najbližih suradnika, nakon što je čuo da Zagrebačka banka podiže kamate na kredite građanima, doznao je Nacional.hr od izvora iz vladajuće stranke. Uslijedio je telefonski poziv šefu banke Franji Lukoviću, i to je bilo dovoljno da najveća banka u državi odustane od povećanja kamatnih stopa, samo dan nakon što je najavljeno da će početkom godine kamate na stambene kredite doseći čak osam posto.

Osim što je ponovno ograničio slobodu tržišnih kretanja te se upleo u monetarnu politiku, koja je zakonska domena Hrvatske narodne banke, premijer Sanader natjerao je druge da gase vatru koju je sam zapalio. Jer upravo država snosi najveću odgovornost za povećanje kamata na bankarske kredite, što nas neizbježno čeka u sljedećoj godini.

Većinu će sredstava koje će u sljedećoj godini banke moći ponuditi tržištu razgrabiti država za refinanciranje svojih dugova. To znači da će bankama ostati malo novca za plasiranje tamo gdje je najveća zarada - grđanima i tvrtkma. Hrvatske banke u vlasništvu su inozemnih konglomerata, a oni su pak pristali svojim hrvatskim podružnicama davati kredite, ali pod uvjetom da se ne smanji profitabilnost. Da bi se kompenzirao manjak stambenih i potrošačkih kredita u sljedećoj godini, rješenje je, naravno, podizanje kamata na te kredite.

Pitanje je kojim se argumentima Sanader poslužio kada je Franju Lukovića, najmoćnijeg finacijaša u državi, nagovorio da ne posluša svoje šefove iz inozemstva. Vjerojatno je tražio vraćanje usluge za uslugu, ali zasigurno se poslužio i prijetnjama.

Vladina odluka iz listopada o povećanju osiguranja štednih uloga na 400.000 kuna najviše je pogodovala Zagrebačkoj banci, čiji su klijenti prednjačili u povlačenju novca iz banke uslijed vijesti o velikoj financijskoj krizi.

No, osim gentlemanskog vraćanja usluge, Luković je bio svijestan da država, iako u slabijoj poziciji od banke, na raspolaganju ima nekoliko mjera kojima bi mogla ozbiljno utjecati na smanjenje bankarskih profita. Vlada lako može promijeniti porezni zakon i početi obračunavati PDV na kamate. Osim toga, može pribjeći starom prijedlogu Ljube Jurčića o oporezivanju kapitalne dobiti. Možda najači argument u Sanaderovim rukama je mogućnost prebacivanja računa svih državnih institucija i kompanija u Hrvatsku poštansku banku, jedinu preostalu u državnom vlasništvu.

Kako bilo, Sanader je, istina na način svojstven despotskim vladavinama, a ne modernim demokratskim državama, zasad uspio spriječiti povećanje kreditnih kamata, međutim ne zadugo. Stručnjaci već sad predviđaju da bi se kamatne stope na stambene kredite mogle povećati i do 9 posto, a potrošački krediti do zakonske granice od 14 posto.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika