31.12.2008. / 19:01

Autor: Vanja Turak

Jutro poslije: kako ublažiti mamurluk

Svima nam je poznato stanje u kojemu se nalazimo dan poslije zabave: vrti nam se i boli nas glava, usta su nam suha, oči otečene, ne pamtimo dobro što se sve događalo prošlu noć… No, zbog čega alkohol na nas ima tako neugodan učinak i može li se spriječiti ovakav scenarij

Ovakav scenarij moguće je izbjećiOvakav scenarij moguće je izbjećiIako je mamurluk službeno poznat ljudima već stoljećima, znanstvenici do danas nisu uspjeli razriješiti zbog čega se tako osjećamo i koja sredstva su 100 posto učinkovita za liječenje mamurluka. Jedina stopostotna metoda za zaštitu od mamurluka je naravno ne konzumirati alkohol, međutim lakše je reći nego provesti u djelo.

Simptomi mamurluka

Glavobolja - Znanstvenici tvrde kako je razlog zbog čega nas poslije uživanja alkohola boli glava, u više faktora. Prvi i osnovni - dehidracija. Alkohol naime sprječava izlučivanje jednog hormona koji je zaslužan za opskrbu tijela vodom, a pritom djeluje i kao diuretik. Posljedica toga je nepravilan rad bubrega i začepljenje krvnih žila u glavi, što uzrokuje pulsirajuću bol.

Pad koncentracije - Istraživanja su pokazala da alkohol štetno djeluje na živčane stanice, zbog čega opada koncentracija, tijelo postaje relativno imuno na podražaje i dolazi do ''rupa u memoriji'' odnosno ne sjećamo se više detalja iz protekle noći. Najviše se za to krivi enzim acetaldehid, toksična supstanca koja oštećuje tkiva i stanice u tijelu i osim navedenog, uzrokuje i pospanost.

Raspoloženje - Fizičko stanje mamurluka utječe i na psihičko, pa smo najčešće depresivni, uplašeni i nervozni. Razlog tomu među ostalom pripisuje se nedostatku serotina, kemijske supstance koja potiče apetit i dobro raspoloženje. Zbog njegovog nedostatka najčešće pod utjecajem mamurluka nemamo potrebe za hranom.

Oči i usta - Je li netko pod utjecajem mamurluka najbolje se vidi po njegovim očima. Alkohol uzrokuje začepljenje krvnih žilica u očnim kapcima zbog čega one nateknu a nerijetko i bole. Usta nam se osuše te stalno imamo potrebu za tekućinom. Nastojite ne pušiti dok ste mamurni jer duhan samo pogoršava vaše stanje.

Srce - Alkohol prouzrokuje brže lupanje srca i visoki krvni tlak, što učestalim uživanjem može dovesti do raznih kardioloških problema pa i infarkta.

Jetra - Poznat je loš utjecaj alkohola na jetru, budući da se u njoj razgrađuje čak 90% alkohola što uzrokuje višak masti koje ne djeluje štetno samo na jetra nego i na ostale organe.

Povišena tjelesna temperatura - Čest simptom mamurluka je i povišena tjelesna temperatura koju uzrokuje nedostatak hormona za 24-satnu regulaciju topline u tijelu.

Bolovi u želucu - Alkohol poremećuje nesmetano izlučivanje enzima pepsin koji je važan za degradaciju bjelančevina i masti u želucu. Zbog toga ispašta cijeli probavni trakt, a nerijetka pojava je jaka bol u želucu, povremeno i mučnina ili gubljenje svijesti.

Mišići - Slabost u mišićima koju osjećamo dok smo pod mamurlukom uzrokovana je pomanjkanjem šećera u krvi. Skupljanjem mliječnih kiselina iz alkoholnih derivata, dolazi do grčeva u mišićima.

San,hrana,voda...

Istraživanja su pokazala da od troje ljudi, jedan nikad ne boluje od mamurluka. Za sve ostale koji nisu te sreće, evo par naputaka kako ga ublažiti.Crno vino ukusno je uz obilnu večeru, no izaziva ozbiljnu glavoboljuCrno vino ukusno je uz obilnu večeru, no izaziva ozbiljnu glavobolju

Prije nego što konzumirate alkohol, pojedite nešto, nemojte nikako na prazan želudac piti. I unatoč pomanjkanju apetita, sljedeće jutro doručkujte, kako bi vam se šećer vratio u normalu.
Između konzumacije alkohola, popijte i barem jednu čašu vode. Pomoći će vam da ne dehidrirate. Također, sljedeći dan, ako se osjećate loše, izbjegavajte kavu, sokove i čaj, pijte cijeli dan čistu, hladnu vodu.
Koliko je moguće, izbjegavajte piti rum, crno vino i brandy jer ta pića sadrže najveći koncentrat alkohola i djeluju vrlo agresivno na tijelo.
Spavajte što više, dokazano je da san regenerira naše tijelo, stoga, ako možete, najbolje prespavajte cijeli sljedeći dan.
Budite oprezni s tabletama, budući da su za vrijeme mamurluka mnoge tjelesne funkcije poremećene, uzimanje tableta može stvar samo pogoršati. Ako vas boli glava, uzmite aspirin, ali samo u slučaju da nemate problema sa želucem.
Opskrbite se svježim zrakom, otvorite širom prozore ili još bolje, ako možete, prošećite malo da se napunite kisikom.

Vezane vijesti

Krokodil - Književni festival

Krokodil - Književni festival

Zagreb, 13. lipnja 2012. - Novi veliki ljetni festival Krokodil, regionalni i internacionalni festival čitanja, po prvi put od svog osnivanja održat… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika