13.12.2003. / 00:00

Autor: Tanja Simić

SAD

BUSH POTPISAO UVOĐENJE SANKCIJA SIRIJI

BUSH POTPISAO UVOĐENJE SANKCIJA SIRIJI

Američki predsjednik George W. Bush potpisao je u petak zakon koji traži uvođenje američkih ekonomskih sankcija Siriji, jer ne čini dovoljno u borbi protiv terorizma na Bliskom istoku i radi na oružju za masovno uništenje, prenosi BBC. Zakon kao razlog za sankcije navodi to što Sirija pruža utočište palestinskim terorističkim skupinama poput Hammasa i Islamskog džihada i što nastoji razviti i proizvesti biološko i kemijsko oružje. U zakonu se kaže da Sirija mora prestati podupirati teroriste, prekinuti svoju 27-godišnju vojnu nazočnost u Libanonu, okončati nastojanje da dođe do oružja za masovno uništenje i raketa dugoga dometa te spriječiti da teroristi i oružje ulaze u Irak. Ako ne ispuni te uvjete, Bush će Sirijii zabraniti prodaju roba koje imaju civilnu i vojnu primjenu, kao i najmanje dvije od šest navedenih mogućih sankcija: zabranu izvoza u Siriju, zabranu američkim tvrtkama da posluju u Siriji, nametnuti ograničenja sirijskim diplomatima u SAD-u, ograničiti letove sirijskog zračnog prijevoznika u SAD, smanjiti diplomatske kontakte ili zamrznuti sirijsku imovinu u SAD-u.
Međutim, predsjednik Bush može otkloniti sankcije ako bude smatrao da je to u interesu američke sigurnosti ili nakon što utvrdi da je Sirija ispunila tražene uvjete. Iako se Sirija već nalazi na popisu američkog State Departmenta kao pokrovitelj terorizma, zajedno sa Sjevernom Korejom, Iranom, Libijom, Kubom i Sudanom, ona je jedina od tih zemlja s kojom SAD za sada ima pune diplomatske odnose.

Vezane vijesti

Nove sankcije Siriji, Homs opet bombardiran

Nove sankcije Siriji, Homs opet bombardiran

Europska unija prihvatila je u ponedjeljak novi paket sankcija Siriji koje se odnose na nove subjekte i proširuju embargo na prodaju oružja toj… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika