02.01.2009. / 12:12

Autor: Petra Horvat

Akcija Indeks: podignuta optužnica protiv Deše Mlikotin - Tomić i još 22 osobe

Optuženo je devet profesora, po jedan vanjski suradnik, asistent i voditeljica referade, trojica posrednika i osmero atudenata s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu

Deša Mlikotin - TomićDeša Mlikotin - TomićUSKOK-ova istraga u slučaju Indeks završena je i rezultirala je podizanjem optužnice pred zagrebačkim Županijskim sudom protiv 23 osobe s ekonomskog fakulteta.

Optuženi su M. Ć. (1962.), M. L. (1944.), J. G. (1961.), M. S. (1980.), J. Lj. (1970.), B. K. (1940.), D. M. T. (1945.), V. B. S. (1948.), T. G. (1975.), M. Š. (1951.), S. V. (1951.), T. V. (1960.), I. P. (1951.), A. K. (1984.), V. O. (1979.), A. Dž. (1986.), N. L. (1947.), A. M. (1985.), D. M. (1986.), D. S. (1956.), A. Nj. (1988.), I. Ć. (1986.) i D. S. (1981.).

Optuženike se tereti za udruživanje zbog počinjenja kaznenih djela davanja i primanja mita, protuzakonitog posredovanja i poticanja na protuzakonito posredovanje, zlouporabe položaja i ovlasti, te poticanja na ovjeru neistinitog sadržaja. Tijekom istrage donesene su četiri presude. Optuženo je devet profesora, po jedan vanjski suradnik, asistent i voditeljica referade, trojica posrednika i osmero atudenata s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Portal Index je prenio USKOK-ov podatak da se petero okrivljenika tereti za udruživanje za činjenje kaznenih djela. Radi se o posrednicima Milanu Ćevidu i Munibu Lujinoviću, izvanrednom profesoru Jadranku Grgoni, vanjskom suradniku fakulteta Marku Slipčeviću i voditeljici referade Julijani Ljubić.

Ćevid i Lujinović, prenosi Index, povezali su se s Grgonom, Slipčevićem i Julijanom Ljubić kako bi studentima, u zamjenu za novac, omogućili prolazak na ispitima bez obzira na znanje ili bez pristupanja polaganju ispita. Cijena prolaza kreće se od nekoliko stotina do dvije tisuće eura, a novac su uzimali Ćevid i Lujinović. Novac je zatim išao voditeljici referade koja je studentima namiještala ispitivače kod kojih su trebali polagati ispit. Voditeljicu se tereti i da je mijenjala broj izlazaka studenata na ispit, te brisala podatke o datumu polaganja ispita. Novac su primali i profesori Slipčević i Grgoni, te drugi okrivljenici.

Branko Kovačević, bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Deša Mlikotin-Tomić, Vesna Brčić-Stipčević, predsjednica Udruge za zaštitu potrošača, Marica Škrtić, Savo Vojnović, Tihomir Vranešević i Ivica Prga također su među osumnjičenima. Treća optužnica trenutno je u pripremi.

USKOK je podigao i sličnu optužnicu protiv 16 osoba koje se tereti za davanje i primanje mita na Prometnom fakultetu u Zagrebu. Osam osoba je priznalo krivnju tijekom istražnog postupka.

Prema neslužbenim podacima Indexa, idući bi tjedan trebala biti podignuta još jedna optužnica vezana uz korupciju na zagrebačkim fakultetima.

Vezane vijesti

Akcija Indeks: Prvi profesori na optuženičkoj klupi

Akcija Indeks: Prvi profesori na optuženičkoj klupi

Na Županijskom sudu u Zagrebu danas počinje prvi postupak pokrenut nakon antikorupcijske akcije Indeks. Uz nekoliko posrednika, poticatelja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika