03.01.2009. / 08:00

Autor: Hrvoje Šimičević

Prva žrtva financijske krize: propao projekt Srpske banke u Hrvatskoj

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac kaže da zajedno sa svojim partnerima nije sakupio dovoljno novca za zakonom propisanu dokapitalizaciju kojom bi se Štedno-kreditna zadruga Privrednik transformirala u banku

Milorad Pupovac, inicijator osnivanja Srpske banke u HrvatskojMilorad Pupovac, inicijator osnivanja Srpske banke u HrvatskojZbog financijske krize, dugonajavljivana ideja o osnivanju Srpske banke za sada neće biti provedena u djelo, iako je do kraja 2008. godine ova insitucija prema najavama već trebala biti otvorena. Kako je u razgovoru za Nacional.hr kazao saborski zastupnik SDSS-a i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, glavni razlog tomu je činjenica što zajedno sa svojim partnerima nemaju dovoljno novca za dokapitalizaciju kojom bi se zakonski mogla osnovati banka.

"Nismo završili proces oko predaje aplikacija Hrvatskoj narodnoj banci jer naši partneri prolaze turbulentno financijsko razdoblje", kazao je Pupovac, ističući pritom kako je u posljednje vrijeme iz istih razloga od projekta odustalo nekoliko investitora. "Trenutačno mogu samo reći da se posao nastavlja, uz vremensku odgodu", dodao je Pupovac.

Ovaj ambiciozni projekt početkom 2008. godine pokrenule su Institucije Srba u Hrvatskoj, predvođene Srpskim narodnim vijećem, Štedno-kreditnom zadrugom Privrednik i Srpskim privrednim društvom Privrednik. Često se osnivanje nove banke uspoređiva s davno ugaslom Srpskom bankom, koja je u Zagrebu djelovala od 1895. godine, a jedno vrijeme bila je i druga banka po veličini u Hrvatskoj.

Upravo je politički lider hrvatskih Srba prošle godine najavio kako će do do rujna Srpsko narodno vijeće predati zahtjev središnjoj banci za osnivanje nove banke u Hrvatskoj. 1. rujna je istekao zakonski rok prema kojem su trebali biti predani svi dokumenti za prenamjenu Štedno-kreditne zadruge u štednu banku, pod uvjetom da imaju zakonski minimum za dokapitalizaciju od osam milijuna kuna.

Financijski okvir koji zahtjeva HNB, za sada nije ostvaren, kazao nam je u razgovoru Pupovac, iako su iz spomenutih organizacija tijekom proteklih mjeseci ulagali velike lobističke napore kako bi privukli tvrtke i potencijalne dioničare na ulaganje. Kao financijeri i partneri do prije nekoliko mjeseci spominjale su se neke tvrtke iz Hrvatske i Srbije, a poznato je da se Pupovac zbog osnivanja banke sastajao i s predsjednikom vlade Vojvodine Bojanom Pajtićem.

Ideja o osnivanju poslovne banke u krugovima hrvatskih Srba aktualna je već neko vrijeme. Između ostalog, namjera osnivača bila je da kroz Srpsku banku omoguće protjecaj financijskih sredstava hrvatske Vlade, namijenjenih povratku izbjeglih Srba, te obnovi i gospodarskom razvoju povratničkih sredina, sukladno sporazumu Vlade i SDSS-a.

Uz ovaj razvojni aspekt, najavljivalo se i ulaganje u poduzetničke projekte, ali i borba za dio financijskog kolača na bankarskom tržištu u Hrvatskoj. Za sada su svi ti planovi stavljeni sa strane, jer nisu ostvareni uvjeti da se banka uopće pokrene. Upitno je na koji će način srpske udruge uspjeti preokrenuti cjelokupnu priču u nadolazećem razdoblju, s obzirom na iznimno lošu financijsku situaciju koja prema svim najavama čeka i Hrvatsku. Pupovac najavljuje kako će se početkom veljače održati sastanak svih partnera, nakon čega će se znati više o sudbini samog projekta.

Vezane vijesti

Pupovac: Nikolićeve izjave štetne i nedopustive

Pupovac: Nikolićeve izjave štetne i nedopustive

Izjave srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića u vezi Vukovara i Srebrenice nisu samo štetne, već i nedopustive te se nadamo da će formiranjem… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika