20.08.2002. / 00:00

Autor: Nacionalova redakcija

MOZAMBIK - ZIMBABVE

BIJELI FARMERI IZ ZIMBABVEA DOBRODOŠLI U MOZAMBIK

...

BIJELI FARMERI IZ ZIMBABVEA DOBRODOŠLI U MOZAMBIKU

Vlada Mozambika pozvala je bijele farmere iz Zimbabvea, kojima vlada Zimbabvea upravo oduzima njihove farme, da se presele u Mozambik, te tu obnove svoju proizvodnju na zemljištu, koje im je vlada Mozambika spremna prodati za odštetu što će je za svoje farme u Zimbabveu dobiti od vlade Zimbabvea. Vlada Mozambika obznanila je da ona pozdravlja svako inozemno ulaganje u mozambičku privredu, pa i ovaj vid ulaganja u poljoprivredu. Iako u Mozambiku ima onih koji smatraju da bi dolazak većeg broja bijelih farmera mogao otvoriti politički problem vlada je obznanila da je “svaki inozemni investitor je dobrodošao”, te da mozambičku vladu “nije briga da li je on crn, bijel, žut ili zelen”.
Neki bijeli farmeri iz Zimbabvea već su ranije otpočeli novi život u Mozambiku, a prema posljednjim podacima prošle godine ih je se u Mozambik preselilo dvadesetak, te sada uspješno proizvode duhan i kukuruz na svojim novim farmama u središnjem dijelu zemlje. Mozambička vlada tvrdi da ona na raspolaganju ima dovoljno zemlje za prodaju onim bijelim farmerima iz Zimbabvea, koji su do sada pokazali zainteresiranost. Njih nije bio osobito veliki broj, ali nakon novog vala istjerivanja bijelih farmera s njihovih farmi taj bi se broj mogao povećati. Vlada Zimbabvea naredila je da 2900 farmera napusti svoje farme, a za očekivati je da bi se sada broj zainteresiranih za prelazak u Mozambik mogao naglo povećati.

Vezane vijesti

Lovokradice ubile četvrtinu nosoroga u Zimbabveu

Lovokradice ubile četvrtinu nosoroga u Zimbabveu

Zimbabve je ostao bez približno 200 nosoroga - četvrtine ukupnog broja - zbog sve raširenijeg krivolova u zadnje tri godine, kako se pogoršala… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika