05.01.2009. / 08:13

Autor: Petra Horvat

Frattini Mesiću: 'Titove komunističke snage počinile su mnoga strašna djela'

Talijanski ministar smatra da Mesić ističe samo jednu stranu problema, te tvrdi da su fašisti, no i Titovi antifašisti počinili mnoga djela protiv čovječnosti

Franco FrattiniFranco FrattiniTalijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini u intervjuu za tršćanski Il Piccolo odgovorio je na izjave Stjepana Mesića tvrdeći da su fašizam i nacizam bezuvjetno zlo, uz napomenu da su i antifašisti činili zločine.

U izjavi za Il Piccolo Mesić je ustvrdio da se zauzima za službenu pomirbu Italije, Hrvatske i Slovenije u vezi sa zločinima počinjenima na području Istre u Drugom svjetskom ratu. "Odobravam čin koji bi odao počast nedužnim žrtvama na svim stranama, pod uvjetom da se na istu razinu ne stave fašizam i oni koji su se protiv njega borili", izjavio je Mesić.

"Fašizam i nacizam su bezuvjetno zlo, no očigledno je da, kada se radi o ubijanju, a pri tom mislim na tragediju fojbi, žrtve nisu politički obojane', odgovorio je Frattini.

Talijanski ministar smatra da Mesić ističe samo jednu stranu problema, te tvrdi da su fašisti, no i Titovi antifašisti počinili mnoga djela protiv čovječnosti.

"Titove komunističke snage počinile su mnoga strašna djela", rekao je Frattini, a prenio Dnevnik.hr. Ipak, tvrdi Frattini, jedan tako bogat narod poput tršćanskog zna kako okrenuti novu stranicu. Za kraj intervjua naglasio je potrebu pomirenja, no najavio je i da će tražiti financijsku odštetu.

"Ne smijemo zaboraviti esule. Moramo govoriti o ljudskom i političkom pomirenju, no ne smijemo zaboraviti na njihovo pravo na odštetu. Zatražit ćemo ekonomska i financijska sredstva. No, moralno je pitanje najvažnije', rekao je talijanski ministar vanjskih poslova.

Vezane vijesti

Državni vrh slavi Dan antifašističke borbe

Državni vrh slavi Dan antifašističke borbe

Dan antifašističke borbe Hrvatske, 22. lipnja, danas se obilježava središnjom svečanosti u Brezovici, nedaleko Siska, na kojoj su nazočni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika